Summitul ONU privind transformarea educației: UE solicită comunității internaționale să se alăture eforturilor de creștere a finanțării pentru educație

  • 19 Septembrie 2022 15:25
Summitul ONU privind transformarea educației: UE solicită comunității internaționale să se alăture eforturilor de creștere a finanțării pentru educație

UE va solicita comunității internaționale, prezentă la summitul ONU privind transformarea educației, să se alăture eforturilor de creștere a finanțării pentru educație, informează Comisia Europeană.

Summitul, convocat de secretarul general al ONU, António Guterres, ca răspuns la această criză globală a educației, va fi un moment important al Adunării Generale a ONU.

În acest sens, comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, va reprezenta Uniunea Europeană la Summitul privind transformarea educației. În discursul său de astăzi, aceasta va reafirma angajamentul UE, în calitate de campioană a summitului, de a plasa educația pe primul loc pe agenda internațională. Comisarul european va face apel la comunitatea internațională să își unească eforturile pentru a spori investițiile în educație și să se mobilizeze pentru a aborda inegalitățile profunde în ceea ce privește accesul la școli, la o învățare de calitate și la conectivitatea digitală.

Investiția în educație este o strategie cheie în căutarea păcii, prosperității și bunăstării oamenilor și a planetei – în atingerea tuturor Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Acesta este motivul pentru care este un pilon cheie al strategiei UE de 300 de miliarde de euro, Global Gateway.

Criza globală în educație

Un număr critic de copii din întreaga lume nu pot beneficia de o educație de calitate, semnificativă și modernă.

  • COVID-19 a afectat procesul de învățare a 1,7 miliarde de copii. 460 milioane dintre aceștia nu au avut acces la învățământ la distanță.
  • 222 milioane de copii și tineri afectați de criză au nevoie de sprijin urgent pentru educație.
  • 70 % dintre copiii din școlile primare din țările cu venituri mici și mijlocii nu au acum competențe de bază de citire.
  • Se estimează că 150 milioane de fete nu beneficiază de educație – cu 20 de milioane mai multe decât înainte de COVID-19.

Este nevoie de peste 200 miliarde de dolari sub formă de finanțare anuală suplimentară în țările cu venituri mici și mijlocii pentru a asigura o educație de calitate incluzivă și echitabilă și pentru a promova oportunități de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți.

Angajamentul Echipei Europa de a transforma educația

Investiția în educație este esențială pentru pace, prosperitate și bunăstarea oamenilor și a planetei.

Fiecare an suplimentar de educație sporește venitul unei persoane cu 10% și crește PIB-ul unei țări cu 18%. În ceea ce privește Echipa Europa, UE și statele sale membre sunt cel mai mare investitor global în educație, reprezentând 55% din subvențiile pentru educație din cadrul Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare.

Parte integrantă a strategiei Global Gateway, acțiunea UE de transformare a educației la toate nivelurile se concentrează pe:

  • asigurarea unei educații de calitate, inclusiv prin formarea cadrelor didactice
  • asigurarea egalității și a echității în ceea ce privește accesul, inclusiv într-un context de criză
  • promovarea competențelor pentru viață și pentru ocuparea forței de muncă
  • facilitarea mobilității studenților, a personalului, a cadrelor didactice și a stagiarilor

Cel puțin 10 % din finanțarea UE pentru parteneriatele internaționale cu Africa, America Latină, Caraibe, Asia și Pacific pentru perioada 2021- 2027 va fi dedicată educației.

De asemenea, UE va continua să colaboreze în mod prioritar cu Balcanii de Vest, Turcia și regiunile din vecinătate pentru a:

  • consolida sistemele de educație și formare profesională
  • aborda neconcordanța dintre competențe și piața forței de muncă
  • consolida cooperarea comună cu instituțiile de învățământ, inclusiv mobilitatea studenților și a cadrelor didactice.

Viitorul Ucrainei începe în sălile de clasă, iar UE va oferi 100 de milioane de euro pentru a sprijini reabilitarea școlilor ucrainene deteriorate.

Bugetul de ajutor umanitar al UE alocă 10% pentru educație în situații de urgență pentru:

  • sprijinirea accesului la educație pentru copiii afectați de strămutări și crize
  • consolidarea unui învățământ sigur și de calitate
  • protejarea educației împotriva atacurilor
  • a îmbunătăți pregătirea și a promova calitatea răspunsului în domeniul educației în situații de urgență.

Abordarea UE pentru a răspunde nevoilor educaționale ale copiilor în timpul și după situațiile de urgență combină eforturile umanitare, de dezvoltare și de consolidare a păcii.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie puternică
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău