Summitul NATO de la Varșovia: pachet unic de asistență și susținere a Ucrainei
-
10 Iulie 2016 14:34
Alianța NATO cere Rusiei să înceteze finanțarea acțiunilor politice, militare și financiare separatiste în Estul Ucrainei. Organizația nu recunoaște și nu va recunoaște vreodată anexarea Crimeii.
Sunt declarațiile făcute de Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg după reuniunea Comisiei NATO-Ucraina la nivel de șefi de stat, în cadrul Summitului de la Varșovia. În cadrul reuniunii NATO a aprobat un pachet de asistență pentru Ucraina, constând în asistență tehnică și reabilitare a militarilor răniți pe front.
”Fondurile de asistență pentru Ucraina sunt destinate să ajute în domenii precum apărarea cibernetică, activități logistice și reabilitarea militarilor răniți. O Ucraină independentă, suverană și angajată față de democrație și statul de drept, este cheia către securitatea eurotlantică”, a menționat în cadrul conferiței de presă de după reuniune, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.
Aproape 200 de cetățeni ucraieni se află în prezent ostateci în închisorile din Rusia și în regiunile separatiste ocupate din Ucraina, deținuți în condiții inumane, a menționat în disursul său președintele ucrainean Petro Poroșenko. Liderul de la Kiev a mulțumit reprezentanților Alianței Nord Atlantice pentru mesajul unitar și puternic de susținere a Ucrainei față de agresiunea Rusiei și anexarea ilegală a Crimeii.
”Am primit mesajul puternic că toate statele membre NATO nu vor recunoaște niciodată anexarea ilegală a Crimeii, și vor fi unite în susținerea Ucrainei în lupta contra agresiunii. Pachetul de asistență primit de Ucraina din partea NATO este unic în istorie oferit pentru vreun stat partener. Constă în asistență materială și practică în 40 de zone ale Ucrainei în special în sectorul apărării și securității securității”, a menționat Petro Poroșenko.
Potrivit liderului de la Kiev, în cadrul reuniunii s-a pus în discuție modul de abordare a noului context regional ținând cont de agresiunea Rusiei care reprezintă o provocare comună pentru securitatea NATO. Lansarea unui mecanism de deocupare a Crimeii, trebuie pus în aplicre cât mai repede posibil, a menționat Petro Poroșenko.
Summitul NATO s-a desfășurat în perioada 8-9 iulie, Republica Moldova fiind reprezentată de Ministrul Apărării, Anatol Șalaru.