Summitul Formatului București 9 are loc la Palatul Cotroceni

  • 10 Iunie 2022 09:36
Summitul Formatului București 9 are loc la Palatul Cotroceni

La Palatul Cotroceni are loc vineri Summitul Formatului București 9.

Gazde vor fi președintele Klaus Johannis și omologul său polonez, Andrzej Duda, inițiatori ai acestui format.

Sunt așteptați să vină toți ceilalați șefi de state membre NATO care fac parte din B9: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Ungaria.

Secretarul General al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, va participa doar online.

El a fost diagnosticat cu Zona Zoster, în urma trecerii prin COVID-19 și a fost nevoit să își anuleze vizita în România.

”Agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea celor mai importante decizii ale viitorului summit NATO, organizat la Madrid, de la sfârșitul lunii și va aborda, în mod prioritar, consecințele generate de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei și răspunsul Alianței la acestea. În cadrul lucrărilor, președintele Klaus Iohannis va pune accentul pe necesitatea consolidării posturii de descurajare și apărare pe Flancul estic, într-o manieră echilibrată și unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Șeful statului va subliniat că cel mai important rezultat al Summit-ului de la Madrid este reprezentat de noul concept strategic, care va defini liniile directoare ale Alianței, cel puțin pentru următorul deceniu, un document care trebuie să fie ambițios și ancorat în realitatea din prezent, marcată de războiul din Ucraina. În acest context, România vizează adoptarea unui concept strategic care să acorde prioritate apărării colective, să definească Rusia ca amenințare la adresa NATO și să consolideze Alianța pe toate palierele, pentru a face față provocărilor.”

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău