Summit-ul COP28: Peste 20 de state vor triplarea capacităților de energie nucleară până în 2020. România, lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare / video

  • 02 Decembrie 2023 12:35
Summit-ul COP28: Peste 20 de state vor triplarea capacităților de energie nucleară până în 2020. România, lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare / video

Peste douăzeci de state au chemat sâmbătă, într-o declarație comună la COP28, la triplarea capacităților de energie nucleară la nivel mondial până în 2050 în raport cu 2020, în scopul reducerii dependenței de cărbune și gaz, marea miză a conferinței ce are loc în Dubai, relatează Agerpres. Președintele român Klaus Iohannis a declarat că România consideră energia nucleară drept o sursă stabilă de energie și statul român își propune să devină un lider regional în operațiunile și implementarea acesteia.

Anunțul a fost făcut de John Kerry, emisarul american pentru climă, în compania mai multor lideri, printre care președintele francez Emmanuel Macron și prim-ministrul belgian Alexander de Croco.

Printre semnatarele Declarației privind triplarea capacității de energie nucleară la nivel mondial figurează Bulgaria, Canada, Cehia, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Finlanda, Franța, Ghana, Japonia, Republica Moldova, Mongolia, Maroc, Marea Britanie, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, SUA, Suedia, Ucraina, Țările de Jos, Ungaria.

China și Rusia, importanți constructori de centrale nucleare în lume astăzi, nu se află printre semnatari.

'Declarația recunoaște rolul cheie al energiei nucleare în atingerea neutralității emisiilor de dioxid de carbon la orizontul lui 2050 și pentru menținerea obiectivului de (limitare a încălzirii globale) la 1,5°C', indică textul.

'Știm de la știință, din realitatea faptelor și dovezilor că nu se poate atinge neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 fără energia nucleară', a afirmat John Kerry cu ocazia evenimentului din Dubai.

Statele semnatare cheamă acționarii instituțiilor financiare internaționale - precum Banca Mondială - să includă capacitățile de producție a energiei nucleare printre proiectele pe care le vor finanța.

Președintele României, Klaus Iohannis, a explicat că energia nucleară reprezintă pentru România 'o sursă stabilă de energie, care contribuie la securitatea energetică și la decarbonizare'.

"Efectele negative ale schimbărilor climatice nu pot fi negate. Trebuie să accelerăm acțiunile noastre de atenuare a schimbărilor climatice și, în special, să decarbonizăm rapid sistemele noastre energetice. Acesta este motivul pentru care sunt încântat să fiu prezent la acest eveniment alături de lideri guvernamentali și din industrie care își propun să livreze în raport cu obiectivul de zero emisii nete la nivel global până în 2050, inclusiv prin utilizarea energiei nucleare. În ceea ce privește România, strategiile noastre privind schimbările climatice și energia prevăd un mix energetic bazat pe surse regenerabile și energie nucleară pentru o Românie cu zero emisii nete", a declarat șeful statului român, la Dubai, la evenimentul de lansare a Declarației privind triplarea capacității de energie nucleară la nivel mondial.

"În acest context, România consideră energia nucleară ca fiind o sursă stabilă de energie, care contribuie la securitatea energetică și la decarbonizare. Mergând mai departe, ne angajăm să finalizăm două noi unități CANDU la Centrala de la Cernavodă și să construim și să implementăm în România SMR-uri, reactoare modulare mici. (...) Referitor la acest lucru, este o nouă tehnologie la care lucrăm împreună cu prietenii noștri din Statele Unite și se pare că vom construi primul reactor modular mic civil bazat pe tehnologia despre care am vorbit. În dezvoltarea programului nostru național de energie nucleară, ne ghidăm după un set esențial de principii și priorități. Ne angajăm să asigurăm siguranța pentru public și pentru mediu, precum și neproliferarea. Mai mult decât atât, România își propune, de asemenea, să devină un lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare, un centru de formare a forței de muncă și un hub pentru lanțurile de aprovizionare aferente energiei nucleare", a adăugat el.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat că examinează posibilitatea ca R. Moldova să investească în Centrala nuclear-electrică de la Cernavodă, din România, pentru a putea importa energie din unitățile 3 și 4 ale acesteia, care urmează să fie date în exploatare.

Compania de stat „Energocom” și societatea națională din România „Nuclearelectrica” au semnat, pe 18 iulie, un memorandum de înțelegere pentru a vedea care sunt opțiunile ca R. Moldova să primească energie nucleară de la unitățile 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, care urmează să fie puse în funcțiune în următorii ani.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a fost prezent la eveniment, a precizat că, în contextul în care R. Moldova vrea să atingă nivelul zero de emisii de carbon până în 2050, este necesar ca în mixul energetic să fie energie nucleară, care este mai sigură și mai curată. 

„R. Moldova nu are capacitatea să dezvolte propriile proiecte de generare nucleară, dar poate beneficia de relațiile speciale cu România și de faptul că România intenționează să crească volumul energiei nucleare produse. Anume în acest context, examinăm posibilitatea ca R. Moldova să participe în calitate de co-investitor, ca să ne asigurăm pe viitor cu energie sigură, durabilă și la prețuri competitive”, a spus Parlicov, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie moderată
Umiditate:85 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău