Summit UE-China. Liderii UE vor avertiza Beijingul că îi vor fi afectate interesele economice în Europa dacă ajută Rusia

  • 01 Aprilie 2022 11:15
Summit UE-China. Liderii UE vor avertiza Beijingul că îi vor fi afectate interesele economice în Europa dacă ajută Rusia

Uniunea Europeană intenționează să profite de summitul virtual organizat vineri la Bruxelles pentru a trimite un mesaj puternic Chinei potrivit căruia a ajuta Rusia în Ucraina nu este în interesul economic al Beijingului, informează dpa, potrivit Agerpres.

UE îi va semnala Chinei consecințele pe care le va avea asupra relațiilor cu blocul comunitar o eventuală decizie a Beijingului de a oferi „sprijin deschis” invaziei ruse, aflată acum în a doua lună, a declarat un oficial de rang înalt al UE înainte de discuții.

Războiul din Ucraina ar urma să domine agenda summitului, oficialii UE, ca și partenerii lor americani, fiind îngrijorați de abilitatea Chinei de a prelungi conflictul.

Beijingul a acordat Moscovei sprijin politic și a refuzat să condamne invazia, afirmând că SUA și NATO sunt cauza principală a acestei crize.

Occidentul este de asemenea îngrijorat că Beijingul ar putea acorda sprijin material Rusiei, pentru a ajuta Moscova să ocolească sancțiunile stricte ale Occidentului.

Așteptările înaintea acestor discuții sunt scăzute. Nu se au în vedere rezultate concrete, declarații comune sau conferințe de presă și nici probleme precum COVID-19 sau privind schimbările climatice nu au fost incluse pe agendă.

China, care se concentrează pe export, se confruntă cu probleme. UE este cea mai mare piață a Chinei după SUA și economia sa o eclipsează pe cea a Rusiei, care echivalează ca dimensiuni cu economiile Belgiei și Țărilor de Jos luate la un loc. UE intenționează să sublinieze această disparitate, au informat oficiali europeni.

Cu toate acestea, China și Rusia sunt „parteneri strategici” hotărâți să răstoarne actuala ordine globală. Miercuri, China a anunțat că această cooperare „nu are frontiere”, la întrevederea cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Relația dintre UE și China a fost marcată de probleme încă înainte să izbucnească războiul din Ucraina. Îngrijorări cu privire la încălcarea drepturilor omului în Xinjiang (regiune locuită preponderent de musulmani, în nord-vestul Chinei - n.r.) au dus la sancțiuni în oglindă, care au înghețat un important acord de investiții dintre UE și China.

Diferendul dintre China și Lituania generat de relațiile cu Taiwanul a escaladat de asemenea într-o dispută la scară mare cu UE și Organizația Mondială a Comerțului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-1,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău