Summit la Varșovia | Reprezentanți din 60 de state participă la discuții privind stabilitatea din Orientul Mijlociu

  • 13 Februarie 2019 12:05
Summit la Varșovia | Reprezentanți din 60 de state participă la discuții privind stabilitatea din Orientul Mijlociu

Miniștrii de Externe și oficiali de rang înalt din 60 de state participă miercuri la un summit de la Varșovia, organizat de Statele Unite și care are ca temă promovarea stabilității în Orientul Mijlociu, cu accent pe contracararea influenței Iranului, relatează site-ul postului France 24.

Absența miniștrilor de Externe ai Germaniei și Franței scoate în evidență tensiunile provocate între SUA și UE în urma deciziei Washingtonului de a se retrage din tratatul nuclear semnat în 2015 și de a reimpune sancțiuni Iranului.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, nu va fi nici ea prezentă la summitul de la Varșovia, a informat un oficial din cadrul Uniunii Europene. Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, va călători vineri la Bruxelles, unde se va întâlni cu aceasta. 

Germania, Franța și Marea Britanie au lansat, la sfârșitul lunii ianuarie, un mecanism financiar cu ajutorul căruia să evite sancțiunile impuse de SUA asupra Iranului. 

Cu toate acestea, statele Uniunii Europene au criticat în repetate rânduri programul nuclear al Iranului.

Organizarea summitului reprezintă de asemenea o oportunitate pentru Guvernul polonez de a își îmbunătăți relațiile cu Washingtonul.

Ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz, a declarat că este important ca toate părțile implicate să coopereze în mod transparent pentru a ajuta la rezolvarea problemelor din Orientul Mijlociu.

Sursa: mediafax

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău