Summit al liderilor europeni, la Bruxelles

  • 17 Iulie 2020 09:14
Summit al liderilor europeni, la Bruxelles

Liderii Uniunii Europene se vor întâlni astăzi, la Bruxelles, în cadrul unui summit în urma căruia se va încerca elaborarea unui buget al blocului comunitar pentru următorii șapte ani.

Totodată, cei 27 de lideri vor trebui să ajungă la un acord privind un buget de contracarare a efectelor pandemiei de COVID-19 pentru a ajuta statele membre să își revină din punct de vedere economic după epidemie. Un mic grup de state nordice, între care Olanda și Austria, sunt îngrijorate de costul total al bugetului și mai ales de fondul economic de revigorare. Împreună cu Suedia și Danemarca, ele sunt cunoscute câteodată drept "cele patru cumpătate" și ar dori ca ajutoarele de urgență să fie mai degrabă acordate sub formă de împrumuturi decât ca grant-uri.

Totodată, reprezentanții celor patru țări ar dori instituirea unui sistem puternic de supraveghere a acestor fonduri. Statele din sud, precum Grecia și Italia, resping ideea ca ajutoarele atât de necesare să fie condiționate. Aceste țări vor ca ajutoarele să fie acordate imediat și să nu reprezinte împrumuturi cu dobânzi care ar urma să fie plătite în viitor.

Sursa: RADOR/BBC

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău