Suma maximă pe care o poate percepe autoritatea publică locală la emiterea actelor pentru lucrări de construcție va fi exclusă

  • 31 Martie 16:28
Suma maximă pe care o poate percepe autoritatea publică locală la emiterea actelor pentru lucrări de construcție va fi exclusă

Suma maximă pe care o poate percepe autoritatea publică locală la emiterea actelor permisive pentru autorizarea executarea lucrărilor de construcție va fi exclusă. Acest lucru este prevăzut de proiectul de modificare a Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcție, elaborat de președinta Comisiei administrație publică și dezvoltare regională, Larisa Voloh. Deputații au votat proiectul de lege în prima lectură, transmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Potrivit autoarei, impunerea unităților administrativ-teritoriale a sumei maxime generale pentru taxele percepute pentru emiterea certificatului de urbanism pentru proiectare, a certificatului de urbanism informativ, autorizației de construire sau desființare, fără a se ține cont de situația economică și de circumstanțele specifice ale fiecărui caz, s-a dovedit a fi ineficientă. „Marja discreționară în privința stabilirii cuantumului taxelor este restrânsă în mod considerabil, iar acest fapt plasează administrația locală în imposibilitatea de a mări aceste taxe, atunci când este necesar și oportun, într-un cuantum mai mare decât cel stabilit expres de lege”, argumentează autoarea proiectului.

Se menționează că necesitatea elaborării și promovării proiectului derivă din multiplele adresări recepționate și problemele practice semnalate de mai multe autorități publice locale. Pentru respectarea uniformă a noilor prevederi se propune ca Guvernul să elaboreze o metodologie de calcul a tarifelor pentru emiterea documentației de urbanism și amenajarea teritoriului.

De menționat că, în prezent, plafonul maxim pe care o poate percepe autoritatea publică locală la emiterea actelor permisive pentru autorizarea executarea lucrărilor de construcție constituie 50 de lei pentru emiterea certificatului de urbanism și 100 de lei – pentru autorizația în construcții.

Proiectul de lege urmează a fi votat în lectura a doua.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
19
Thu
18
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău