Suedia va livra Ucrainei tunuri Archer și blindate ușoare

  • 19 Ianuarie 2023 13:30
Suedia va livra Ucrainei tunuri Archer și blindate ușoare

Suedia a decis să furnizeze armatei ucrainene tunuri automotoare cu rază lungă model Archer, un echipament modern cerut de Kiev de câteva luni, precum și blindate ușoare, a anunțat joi guvernul de la Stockholm, potrivit Agerpres.

După o reuniune a guvernului, premierul suedez Ulf Kristersson a anunțat într-o conferință de presă ''prima decizie de a începe livrarea de sisteme de artilerie Archer Ucrainei'' pentru a o ajuta contra Rusiei.

Suedia, care astfel și-a schimbat doctrina de a livra arme unei țări aflate în război, va trimite de asemenea 50 de blindate ușoare CV-90, precum și rachete antitanc portabile NLAW.

Această declarație intervine într-o perioadă când țările occidentale își multiplică anunțurile privind livrări de arme către Ucraina.

''Sprijinul militar este decisiv, întrucât el îl poate schimba pe cel care ia inițiativa în iarna care vine'', pe frontul din Ucraina, a afirmat premierul Kristersson.

Cu rază de acțiune de 30 de kilometri, dar care poate depăși 50 de kilometri cu anumite obuze perfecționate, sistemul de artilerie Archer, produs de o filială suedeză a gigantului BAE Systems, face parte din aceeași clasă cu tunul francez Caesar.

Montat pe un camion de teren, Archer este capabil să tragă mai multe obuze în câteva zeci de secunde, după care să se deplaseze rapid imediat, ceea ce îl face redutabil în distrugerea artileriei inamice.

Grupul de contact pentru Ucraina, ce reunește aproximativ 50 de țări sub coordonarea Statelor Unite, se întrunește vineri la baza americană Ramstein, din Germania, pentru a coordona continuarea ajutorului militar pentru Kiev.

În ultimele zile, Regatul Unit a anunțat că va trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina, Franța s-a angajat că va contribui cu tancuri ușoare AMX-10 RC, iar Țările de Jos cu o baterie sol-aer Patriot.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău