Suedia susține că OMS a făcut "o mare greșeală" când a inclus-o pe lista țărilor periculoase în cea mai recentă avertizare

  • 26 Iunie 2020 17:58
Suedia susține că OMS a făcut

Epidemiologul de stat al Suediei, Anders Tegnell, a respins avertizarea OMS care include Suedia printre țările europene unde ar putea avea loc o resurecție a cazurilor de COVID-19, informează BBC, preluat de Agerpres.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat joi că anumite țări și teritorii se confruntă cu o creștere a numărului infecțiilor. 11 dintre aceste țări erau din zona Europei.

Doctorul Anders Tegnell a declarat la televiziunea suedeză că este vorba despre "o interpretară complet eronată a datelor". Suedia a înregistrat o creștere a cazurilor pentru că a testat mai multe persoane, susține el.

Ce a anunțat OMS

Potrivit datelor OMS, Suedia a raportat 155 de infecții la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, rata infecției fiind mult mai mare decât în orice altă țară din Europa, în afara Armeniei.

Directorul regional OMS Hans Henri Kluge a declarat joi că în 11 țări, printre care și Suedia, "transmisia accelerată a condus la o resurecție a bolii, iar dacă aceasta nu va fi oprită ar putea împinge din nou sistemelor sanitare pe marginea prăpastiei".

Celelalte state menționate de OMS sunt: Moldova, Macedonia de Nord, Albania, Bosnia-Herțegovina, Ucraina, Kosovo, Armenia, Azerbaidjan, Kirghizstan și Kazahstan.

Care e poziția Suediei

Răspunsul Suediei la pandemie a fost complet diferit față de cel al altor state europene. Nu a existat o perioadă de izolare, școlile și cafenelele au rămas deschise, însă adunările publice mari au fost interzise și majoritatea suedezilor au ținut cont de distanțarea socială.

Țara nordică a înregistrat 5.230 de morți la o populație de 10 milioane de oameni - o rată a decesului mult mai ridicată decât în țările vecine. Săptămâna aceasta Suedia a raportat cel mai mare număr zilnic de cazuri noi de la începutul epidemiei - 1.610 cazuri noi au fost anunțate miercuri.

Epidemiologul de stat Anders Tegnell a declarat vineri la televiziunea destat SVT că Suedia a înregistrat mai multe cazuri pentru că a testat mai multe persoane în ultima perioadă. Potrivit lui Tegnell, este "nefericit" faptul că OMS "compară Suedia" cu alte state aflate la începutul epidemiei.

"Nu au sunat să întrebe", a spus Tegnell. Internările la Terapie Intensivă sunt la cel mai mic nivel și a început să scadă și numărul victimelor, a explicat medicul. Observatorii spun că rața mortalității în Suedia a scăzut la nivelul normal față de aceeași perioadă din anul precedent.

Epidemiologul suedez susține că este îngrijorător faptul că OMS a identificat Suedia drept o țară cu risc în perioada în care granițele statelor încep să se deschidă.

Țările nordice nu s-au grăbit să permită accesul suedezilor. Cetățenii suedezi vor putea intrat doar în Danemarca începând de sâmbătă, însă doar dacă regiunea în care locuiesc prezintă sub 20 de infecții la 100.000 de locuitori pe săptămână, cu mult sub media de 155 prezentată de OMS.

La începutul lunii, Tegnell a recunoscut că Suedia a avut prea mulți morți în perioada pandemiei, însă a apărat strategia de a nu intra în izolare, spunând că este prea devreme pentru tragerea unor concluzii.

Sursa:Digi24.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău