Suedia | SIPRI a identificat o tendință îngrijorătoare a situației armelor nucleare la nivel mondial

  • 14 Iunie 2021 09:05
Suedia | SIPRI a identificat o tendință îngrijorătoare a situației armelor nucleare la nivel mondial

Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Stockholm a identificat o tendință îngrijorătoare a situației armelor nucleare la nivel mondial, informează luni dpa.

Deși numărul total al focoaselor nucleare este în scădere, SIPRI afirmă în raportul său anual, dat publicității luni, că există mai multe arme nucleare dislocabile decât în urmă cu un an.

Reducerea anterioară a numărului acestor focoase dislocabile pare să fi stagnat.

În același timp, sunt în desfășurare programe extinse și costisitoare de modernizare.

În total, se estimează că la începutul anului 2021, la nivel mondial, existau 13.080 de arme nucleare. Aceasta înseamnă cu 320 mai puține decât în anul precedent și mai puțin de o cincime din ceea ce puterile nucleare dețineau în arsenalele lor în perioada cea mai tensionată a războiului rece, la mijlocul anilor '80.

SUA și Rusia continuă să dețină peste 90% din acest arsenal, restul fiind distribuit între China, Franța, Marea Britanie, Pakistan, India, Israel și Coreea de Nord.

Cu toate acestea, cercetătorii SIPRI consideră îngrijorător numărul de focoase nucleare care au fost deja montate pe rachete sau care se află în baze active.

SIPRI consideră că aceste arme nucleare sunt pregătite pentru a fi desfășurate, iar număr lor a crescut la 3.825, față de 3.720 anul trecut.

SUA și Rusia și-au adăugat, fiecare, în jur de 50.

Marea Britanie și Franța dețin, la rândul lor, focoase nucleare dislocabile.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău