Suedia și Norvegia se vor alătura Inițiativei Europene de Intervenție din domeniul apărării

  • 19 Septembrie 2019 19:10
Suedia și Norvegia se vor alătura Inițiativei Europene de Intervenție din domeniul apărării

Suedia și Norvegia sunt pe punctul de a se alătura Inițiativei Europene de Intervenție (IEI), formată din zece țări și ai cărei miniștri ai apărării urmează să se reunească vineri în Olanda, potrivit unei surse franceze apropiată de acest dosar, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Apărută în urmă cu un an sub impulsul președintelui francez Emmanuel Macron și având ca obiectiv dezvoltarea unei "culturi strategice comune" și întărirea "capacității europenilor de a acționa împreună", IEI regrupează astăzi Franța, Belgia, Marea Britanie, Germania, Danemarca, Olanda, Estonia, Spania, Portugalia și Finlanda.

"Noi țări se alătură inițiativei: două țări din nordul Europei ar urma să se afle în jurul mesei vineri" cu ocazia celei de-a doua reuniuni ministeriale a IEI, a anunțat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului francez al Apărării, Yasmine-Eva Fares-Emery, fără a le dezvălui.

Țările vizate sunt Suedia și Norvegia, a precizat pentru AFP o sursă apropiată de acest dosar.

La sfârșitul lunii august, în fața ambasadorilor din Franța, președintele Macron a spus că Grecia ar dori să adere la IEI.

Această extindere survine într-un moment în care Franța încearcă să își convingă partenerii europeni să trimită trupe în Sahel, pentru a susține operațiunea antijihadistă franceză (4.500 de militari).

Misiunea Barkhane beneficiază în prezent de ajutorul unui contingent estonian de circa 50 de militari la Gao, în Mali, și de trei elicoptere grele de transport britanic CH-47 Chinook.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău