Suedia preia președinția rotativă semestrială a Uniunii Europene. Procesul de extindere a UE, printre prioritățile președinției suedeze

  • 01 Ianuarie 2023 12:22
Suedia preia președinția rotativă semestrială a Uniunii Europene. Procesul de extindere a UE, printre prioritățile președinției suedeze

La 1 ianuarie 2023, Suedia preia de la Cehia președinția rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de șase luni. Statele membre care dețin președinția Uniunii lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite „trio-uri”, pentru o perioadă de 18 luni. Trio-ul actual este format din Franța (ianuarie-iunie 2022), Cehia (iulie-decembrie 2022) și Suedia (ianuarie-iunie 2023).

Prioritățile președinției suedeze reflectă pozițiile pe care Suedia le-a susținut în mod tradițional în UE, dar răspund și provocărilor geopolitice și economice actuale cu care se confruntă Uniunea, scrie G4Media.

Securitatea-unitatea, reziliența-competitivitatea, prosperitatea (tranziția energetică), valorile democratice și statul de drept sunt temele aflate în centrul viitoarei președinții suedeze, a transmis prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, într-un discurs la 12 decembrie, în Riksdag (parlamentul suedez), când a prezentat programul președinției suedeze a UE începând cu 1 ianuarie 2023.

În ceea ce privește domeniul afaceri externe, Suedia va acorda atenție sporită situației din Ucraina și procesului de extindere a UE. Cu privire la economie, președinția suedeză va depune eforturi pentru unitate în actuala situație dificilă de criză.

La capitolul afaceri interne, viitoarea președinție se va axa pe politicile migrației, pe combaterea crimei organizate, a terorismului și a extremismului violent.

Pe zona politicilor sociale, a locurilor de muncă și sănătății, Suedia arată că se va axa pe reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială, ca urmare a ultimelor crize: pandemia, criza energetică și creșterea inflației. În plus, președinția suedeză va promova activ obiectivele UE, pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050, în paralel cu creșterea competitivității, a ocupării forței de muncă, a producției de alimente și a sănătății și bunăstării. În acest sens, punerea în aplicare a Pactului ecologic european va fi pe agendă în prima jumătate a anului 2023, informează site-ul președinției suedeze, https://swedish-presidency.consilium.europa.eu/.

Logo-ul președinției Suediei la Consiliul UE este reprezentat de formula „sweden2023.eu”, scrisă cu caractere galbene și albe, pe fond albastru. Prin evidențierea diferitelor părți ale logo-ului, se transmit mai mult mesaje. „sweden eu” subliniază rolul Suediei în calitate de deținătoare a președinției și contribuția țării la Uniune. „we 2023” reflectă faptul că Suedia, în calitate de deținătoare a președinției, acționează în interesul comun al Uniunii, iar „we eu” ilustrează comunitatea statelor membre ale UE și importanța construcției europene pentru cetățenii săi. De asemenea, legătura dintre literele „n” și „u” din siglă simbolizează solidaritatea între statele membre. Punctul galben din siglă reprezintă hotărâre și este un punct de referință pentru calea de urmat comună a statelor membre. Culorile alese sunt cele pe care Suedia și UE le au în comun: galben și albastru.

Suedia a mai deținut, anterior, președinția Uniunii de două ori: în 2001 și 2009. Agenda președinției în 2001 s-a concentrat pe extindere, ocuparea forței de muncă și mediu. În 2009, cele mai importante probleme de pe agendă au fost criza financiară și economică, schimbările climatice și punerea în aplicare a noului Tratat de la Lisabona.

În anterioara președinție a Uniunii, Cehia s-a concentrat asupra unor priorități precum: gestionarea crizei refugiaților și reconstrucția post-război a Ucrainei; securitatea energetică, consolidarea apărării UE; reziliența strategică a economiei europene; reziliența instituțiilor democratice.

Temele prioritare ale actualului trio format din Franța-Cehia-Suedia:

* protecția cetățenilor și a libertăților acestora, cu accent pe respectarea și protecția valorilor europene – democrația, statul de drept, egalitatea între femei și bărbați etc. – și pe consolidarea spațiului Schengen și a politicii europene privind azilul și migrația;
* promovarea unui nou model european de creștere și investiții, bazat pe o creștere verde și durabilă și pe suveranitatea industrială și digitală europeană;
* construirea unei Europe mai verzi, mai echitabile din punct de vedere social și mai protective în ceea ce privește sănătatea cetățenilor europeni;
* o Europă globală, actor mondial care promovează multilateralismul și relații reînnoite cu partenerii săi, în paralel cu împărtășirea unei viziuni comune a celor 27 state membre în ceea ce privește amenințările strategice.

Trio-ul anterior la președinția UE a fost format din Germania, Portugalia și Slovenia. Puternic marcat de pandemia de COVID-19, programul comun al trio-ului a făcut astfel lupta împotriva coronavirusului și a consecințelor sale economice și sociale prioritatea numărul 1. De asemenea, adoptarea bugetului multianual al UE 2021-2027 a fost unul dintre cele mai importante proiecte ale trio-ului Germania, Slovenia, Portugalia. Printre celelalte priorități de pe agenda sa, s-au numărat: promovarea unei Europe sociale, tranzițiile verzi și digitale și căutarea de răspunsuri europene la întrebările legate de migrație.

Trio-ul următor al președinției Consiliului Uniunii Europene va fi format din Spania, Belgia și Ungaria.

Președinția Consiliului Uniunii Europene se asigură prin rotație, la fiecare șase luni, între statele membre ale UE, în decursul acestei perioade statul membru asigurând continuitatea agendei UE în cadrul Consiliului și conducând reuniunile acestei formațiuni.

Sistemul de conducere rotativă a fost introdus prin Tratatul de la Lisabona, în 2009. Trio-ul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. În baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru șase luni.

Președinția are două misiuni principale: planificarea și conducerea reuniunilor din cadrul Consiliului și al grupurilor sale de pregătire și reprezentarea Consiliului în relațiile cu celelalte instituții ale UE.

În ceea ce privește planificarea și conducerea reuniunilor, președinția conduce întâlnirile formale din cadrul diferitelor formațiuni ale Consiliului (cu excepția Consiliului Afaceri Externe), se asigură că discuțiile se desfășoară în acord cu Regulamentul de procedură și metodele de lucru ale Consiliului și organizează, de asemenea, și reuniuni informale la Bruxelles și în țara care asigură președinția prin rotație.

Cu privire la rolul său de reprezentare, președinția UE reprezintă Consiliul în relațiile cu celelalte instituții ale UE, în special cu Comisia și cu Parlamentul European. Rolul său este de a încerca obținerea unui acord privind dosarele legislative prin așa-numitele triloguri sau prin reuniuni de negociere informale și prin reuniuni ale Comitetului de conciliere.

Din punct de vedere statistic, legislația luată în considerare în timpul unei președinții depinde de inițiativele Agendei Strategice a UE. De asemenea, circa 500-700 de propuneri legislative sunt luate în discuție în fiecare perioadă de șase luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău