Suedia | O broșură editată în 4,8 milioane de exemplare pregătește populația pentru război

  • 21 Mai 2018 18:27
Suedia | O broșură editată în 4,8 milioane de exemplare pregătește populația pentru război

Suedezii vor primi prin poștă de la autorități o broșură cu măsurile ce trebuie luate în caz de conflict sau de catastrofă naturală, în contextul relațiilor tensionate dintre Rusia și Occident, relatează AFP.

Editată, la solicitarea guvernului, în 13 limbi, broșura, intitulată "În caz de criză sau de război", conține detalii despre localizarea adăposturilor, despre alimentele recomandabile a fi stocate sau despre sursele de informație de încredere și va fi distribuită între 28 mai și 3 iunie către 4,8 milioane de locuințe (la o populație de circa 10 milioane de persoane).

În 20 de pagini ilustrate, broșura menționează amenințările la care este expusă Suedia: război, atentat, atac cibernetic, accidente grave sau catastrofe naturale.

"Chiar dacă Suedia este mai sigură decât multe alte țări (...), amenințările există. Este important ca toată lumea să știe care sunt aceste amenințări pentru a se putea pregăti", a explicat Dan Eliasson, director general al Agenției suedeze de securitate civilă MSB, în cadrul prezentării acestei broșuri luni la Stockholm.

"Un conflict militar în apropiere ne-ar afecta importurile de mărfuri, în special alimentare, chiar dacă nu s-ar extinde și asupra teritoriului nostru", a subliniat, citată de AFP, Christina Andersson, responsabilă cu conceperea broșurii, care este disponibilă și online. Ultima broșură de acest fel tipărită la inițiativa autorităților datează din 1961, în plin Război Rece.

Rusia nu este citată în broșură, însă oficialii suedezi se tem de o agresiune în cazul unei conflict deschis cu NATO pentru a tăia calea maritimă a Alianței Nord-Atlantice spre țările baltice.

Suedia, care nu s-a mai confruntat cu vreun conflict armat pe teritoriul său de peste 200 de ani, nu face parte din NATO, dar subscrie la Parteneriatul de Pace lansat în 1994 pentru dezvoltarea cooperării militare între Alianța Nord-Atlantică și țările non-membre.

Temerea reprezentată de Rusia a fost relansată de incursiunea unui submarin neidentificat în Arhipelagul Stockholm în toamna anului 2014 și de mai multe incursiuni ale unor aparate de zbor rusești în spațiul aerian suedez.

La sfârșitul Războiului Rece, Suedia și-a redus considerabil cheltuielile militare, însă anexarea Crimeii de către Moscova a schimbat datele.

Suedia a anunțat la începutul lunii martie că reintroduce serviciul militar din această vară, la șapte ani după ce l-a eliminat, și a retrimis forțe militare pe insula Gotland, avanpost expus în cazul unui conflict în Marea Baltică.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-3,37
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău