Suedia își amendează Constituția pentru a putea depăși obiecțiile Turciei față de aderarea la NATO

  • 17 Noiembrie 2022 08:37
Suedia își amendează Constituția pentru a putea depăși obiecțiile Turciei față de aderarea la NATO

Parlamentul Suediei a votat miercuri o modificare a Constituției care permite măsuri mai dure împotriva terorismului, solicitate de Turcia pentru a debloca extinderea NATO, transmite Agerpres.

Cu 278 de voturi din 349, parlamentarii suedezi au aprobat posibilitatea de limitare a libertății de asociere "când un grup se prezintă ca având origini teroriste sau susține terorismul".

Singurul partid care a votat împotrivă este Stânga, de opoziție.

Potrivit AFP, experții apreciază că amendamentul care urmează să intre în vigoare în ianuarie ar trebui să permită în special urmărirea mai ușoară în justiție a membrilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat organizație teroristă nu doar în Suedia și Turcia, ci și în întreaga Uniune Europeană și în Statele Unite.

Pentru adoptarea amendamentului au fost necesare două aprobări, în două sesiuni diferite ale parlamentului, înainte și după alegeri. Majoritatea anterioară social-democrată își dăduse deja acordul și votase o primă înăsprire a legislației antiteroriste, în vigoare de la 1 iulie.

Din mai, când Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO, Turcia a blocat procesul de extindere a alianței, acuzând cele două state nordice că adăpostesc militanți apropiați de PKK și de Unitățile de Protecție a Poporului (YPG) din Siria, în care kurzii sunt de asemenea majoritari.

Legislația suedeză a fost multă vreme liberală în privința antiterorismului, din respect pentru principiul libertății de asociere. Astfel, de exemplu, până recent nu era posibilă inculparea unui suspect pentru simpla apartenență la un grup considerat terorist, transmite Agerpres.

Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a promis în cursul unei vizite la Ankara că țara sa reacționa la îngrijorarea Turciei față de problema terorismului, pentru a elimina astfel orice obstacol din calea intrării în NATO. El a apreciat că modificarea Constituției este "un pas mare".

"Suedia va face pași mari de acum până la sfârșitul anului și la începutul anului viitor, care vor acorda mai multă putere autorităților legale suedeze pentru combaterea terorismului", a declarat el presei, în prezența președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău