Suedia: După 34 de ani, procuratura finalizează dosarul asasinării premierului Olof Palme

  • 10 Iunie 2020 12:12
Suedia: După 34 de ani, procuratura finalizează dosarul asasinării premierului Olof Palme

Procuratura suedeză l-a declarat miercuri pe graficianul Stig Engstrom drept asasinul premierului Olof Palme în 1986, informează Reuters și dpa. Procurorul Krister Petersson a anunțat finalizarea dosarului vechi de 34 de ani.

"Persoana este Stig Engstrom. Deoarece persoana este decedată, nu o pot pune sub acuzare și am decis să închei ancheta preliminară", a declarat Petersson într-o conferință de presă susținută alături de șeful echipei de polițiști care se ocupa de caz. "Cred că am ajuns cât de departe ați putea dori", a adăugat el.

Engstrom a decedat în 2000.

Palme a fost împușcat mortal, din spate, pe o stradă din centrul capitalei Stockholm, după ce ieșise de la un cinematograf împreună cu soția sa, Lisbet, care a fost și ea rănită, în 28 februarie 1986.

Un bărbat condamnat după doi ani pentru asasinat a fost ulterior reabilitat, iar dosarul a rămas nerezolvat timp de peste trei decenii, fiind - potrivit Reuters - un punct sensibil în conștiința colectivă a suedezilor, care se mândresc cu siguranța țării lor. Asasinatul a fost urmat de o anchetă de mari proporții și de o serie de teorii ale conspirației care implicau forțe din umbră, printre care CIA (Agenția Centrală de Informații a SUA), separatiștii kurzi sau serviciile de securitate din Africa de Sud. Anchetatorii au luat în considerare în ultimii ani mai multe scenarii, iar de-a lungul timpului peste 130 de persoane au mărturisit că ar fi comis crima.

Olof Palme a fost prim-ministru al Suediei în 1969-1976 și 1982-1986 și este considerat de admiratori arhitectul statului suedez modern. Conservatorii i-au contestat opiniile anticolonialiste și criticile la adresa Statelor Unite. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău