Suedia devine în mod oficial al 32-lea stat membru al NATO. Steagul suedez urmează să fie ridicat în fața sediului NATO la Bruxelles

  • 07 Martie 11:42
Suedia devine în mod oficial al 32-lea stat membru al NATO. Steagul suedez urmează să fie ridicat în fața sediului NATO la Bruxelles

Premierul suedez Ulf Kristersson se află într-o vizită la Washington, unde șeful diplomației americane Antony Blinken urmează să primească oficial documentele ratificării aderării la NATO a Suediei, care devine oficial al 32-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice, după 200 de ani de neutralitate și apoi nealiniere militară și doi ani de negocieri, o etapă majoră pentru această țară, care se ferea să înfurie Rusia, relatează AFP.

Aderarea Suediei la NATO are loc după o luptă aspră și negocieri îndelungate cu unii memnri ai Alianței, scrie news.ro.

Steagul albastru-galben suedez urmează să fie ridicat în fața sediului NATO la Bruxelles.

Rusia a amenințat săptămâna trecută să ia ”contramăsuri” împotriva aderării Suediei la NATO, care vor depinde de ”condițiile și amploarea integrării Suediei în NATO”.

Aderarea Suediei, după cea a Finalandei, anul trecut, înseamnă că toate țările de pe malul Mării Baltice - cu excepția Rusiei - sunt de-acum membre ale Alianței Nrd-Atlantice.

Suedia și Finlanda, în pofoda faptului că erau apropiate militar de Statele Unite prin faptul că fac parte din Uniunea Europeană (UE), au preferat, istoric, să stea departe de Alianță, formată în timpul Războiului Rece împotriva Uniunii Sovietice (URSS).

Suedia contribuie la forțe internțaionale de menținerea păcii, însă nu a mai fost implicată în vreun război de la un conflict cu Norvegia în 1814.

”PREA MULTE SACRIFICII”

Helsinki și Stockholmul și-au anunțat în acelați timp candidatura la adearea la NATO, în 2022, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Finlanda a obținut aderarea la Alianță în aprilie, însă procesul de aderarea a Suediei a fost blocat de negocieri cu Turcia, care acuza această țară nordică de îngăduință față de activiști kurzi refugiați pe teritoriul său, considerați teroriști de către Ankara.

Suedia a avut de furcă și cu reticențe ale premierului ungar Viktor Orban, care și-a dat de mult acordul de principiu față de aderare dar care, înainte de ratificare, cerea ”respectul” Stockholmului, după ani de ”denigrare” a politicii sale.

La sfârșitul lui februarie, Parlamentul ungar a ratificat într-un final aderarea Suediei la NATO.

Potrivit unui sondaj realizat de postul de radio SR, difuzat vineri, o majoritate a suedezilor consideră că țara lor face ”prea multe sacrificii” pentru a deveni membră NATO, recunoscând totodată că Suedia s-a întărit prin această aderare.

Aderarea Suediei la NATO a fost dublată de o înăsprire a discursului liderilor săi.

Comandantul Forțelor Armate suedeze, Micael Byden, avertiza în ianuarie că suedezii ”trebuie să se pregătească acum de război”.

În afară de candidatura la aderarea la NATO, Suedia a semnat la începutul lui decembrie un acord prin care autorizează Statele Unite să aibă un acces la 17 baze militare de pe teritoriul suedez.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
21
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău