Suedia anunță că Rusia și China sunt interesate de destrămarea UE

  • 01 Martie 2021 12:08
Suedia anunță că Rusia și China sunt interesate de destrămarea UE

Deputatul suedez Markus Wiechel a acuzat Rusia și China că ar fi interesate de dezmembrarea Uniunii Europene. Parlamentarul democrat suedez a semnalat acest fapt în apelul adresat ministrului suedez de externe, Mikael Damberg.

RUSSIA TODAY s-a documentat în legătură cu cele evocate în document. Potrivit deputatului, care face parte din Partidul de dreapta Democrații Suedezi, autoritățile SUA și statelor baltice solicită Uniunii Europene să dea dovadă de „mare prudență” în afacerile sale cu China.


„Vedem în momentul de față cum China își amplifică propaganda sa împotriva UE, în timp ce Rusia, conform bunului său obicei, desfășoară o campanie de dezinformare de mare amploare. Ambele state consideră că dezbinarea UE le poate aduce beneficii, în acest context trebuie menționat faptul că recent cele două țări și-au extins cooperarea ruso-chineză în sfera militară. Miza atât în ​​spațiul cibernetic, cât și în lume a crescut, datorită prezenței lor militare în alte țări”, a spus Wiechel.


Parlamentarul a amintit că, în trecut, Lituania, „din motive de securitate”, a refuzat să coopereze cu compania chineză Nuctech, care se ocupă cu elaborarea de programe software pentru sistemele de control al securității.


Potrivit deputatului suedez Markus Wiechel, Ministerul Apărării din Lituania consideră că utilizarea echipamentelor sau tehnologiilor rusești și chineze în activitatea informațiilor privind datele considerate sensibile „poate reprezenta o amenințare” atât pe termen scurt, cât și pe termen mai lung.


În acest context, deputatul suedez a menționat și faptul că Uniunea Europeană a încheiat recent un nou acord de investiții cu China. În acest sens, el l-a întrebat pe ministrul suedez al afacerilor externe dacă intenționează să înceapă elaborarea unei legislații orientată spre protejarea, de exemplu, a sectoarelor transporturi, energetic și telecomunicații din Suedia de activitățile „companiilor străine care nu inspiră încredere”.


În luna februarie, președintele american, Joe Biden, a declarat că Moscova ar tinde către „diminuarea” puterii proiectului european și „subminarea unității transatlantică”.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău