Sudan | Consiliul de Securitate al ONU cere armatei să restabilească un guvern de tranziție condus de civili

  • 28 Octombrie 2021 19:39
Sudan | Consiliul de Securitate al ONU cere armatei să restabilească un guvern de tranziție condus de civili

Consiliul de Securitate al ONU a cerut joi armatei din Sudan să 'restabilească un guvern de tranziție condus de civili', și și-a exprimat 'via preocupare față de preluarea puterii de către militari', într-o declarație unanimă mai puțin vehementă decât ferma condamnare de către Uniunea Africană a loviturii de stat de la Khartoum, informează AFP, potrivit Agerpres.

După câteva zile de negocieri dificile, textul redactat de Marea Britanie și puternic atenuat de Rusia cere, de asemenea, reluarea unui dialog politic 'fără precondiții', 'eliberarea imediată' a persoanelor arestate și respectarea 'dreptului la întrunire pașnică'.

Declarația Consiliul de Securitate, care s-a reunit de urgență marți la cererea occidentalilor, denunță totodată 'suspendarea anumitor instituții de tranziție', 'starea de urgență și reținerea prim-ministrului Abdallah Hamdok și a altor membri civili ai guvernului'.

Potrivit unui diplomat, textul include, la insistențele Chinei, o referire la revenirea premierului Hamdok marți seară la reședința sa, unde, potrivit ONU, acesta rămâne totuși privat de libertate.

Negocierile între membrii Consiliului, începute imediat după lovitura de stat de luni, s-au derulat pe un fond de luptă de influență pentru Sudan relansată între occidentali, de o parte, și Rusia mai ales, de cealaltă parte.

Un prim text propus la începutul săptămânii vorbea despre 'condamnarea în termenii cei mai duri' a preluării puterii de către militari, însă această formulare a fost retrasă din proiectul de declarație.

În versiunea adoptată, Consiliul de Securitate cere 'eliberarea imediată a tuturor celor care au fost arestați de autoritățile militare', cheamă 'toate părțile să dea dovadă de cea mai mare reținere, să se abțină să recurgă la violență', și subliniază 'importanța respectării depline a drepturilor omului, inclusiv a dreptului de întrunire pașnică și a libertății de exprimare'.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău