Subvențiile în zootehnie vor fi acordate în funcție de volumul producției animaliere. Regulamentul, publicat în Monitorul Oficial

  • 24 Iulie 2023 11:28
Subvențiile în zootehnie vor fi acordate în funcție de volumul producției animaliere. Regulamentul, publicat în Monitorul Oficial

Regulamentul privind acordarea plăților directe în sectorul zootehnic din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.

În premieră, în anul curent, se vor acorda plăți per kilogram de producție animalieră obținută și comercializată. Această formă de subvenționare a fost concepută pentru a stimula fermierii să majoreze volumele de producție, să efectueze o selecție mai riguroasă a animalelor, eliminându-le din șeptel pe cele neproductive. 

Pentru a beneficia de plăți directe per kilogramul de produs, fermierul trebuie să dețină animale din speciile bovine, ovine, caprine, porcine, păsări, iepuri și pești. 

Totodată, vor continua să fie acordate plăți directe per cap de animal deținătorilor de bovine, ovine, caprine, cabaline. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, din bugetul de stat vor fi alocate circa 150 de milioane de lei (7,5 mln de euro) pentru fermele de bovine, dintre care 120 mln de lei vor fi direcționați pentru plățile per kilogramul de lapte și 30 mln de lei pentru plățile per cap de animal. Alte circa 27 mln vor constitui plățile per cap de animal pentru fermele de ovine și caprine. 

Conform statisticilor, în anul trecut, au fost alocate plăți directe pentru peste 17 mii de capete de vaci, pentru 26 de mii de capete de oi și 14 mii de capete de capre. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău