Subiectul dezvoltării căilor de transport în contextul războiului din Ucraina, discutat de miniștrii transporturilor din R. Moldova, România, Ucraina și reprezentanții UE și SUA, întruniți la Chișinău

  • 13 Ianuarie 19:15
Subiectul dezvoltării căilor de transport în contextul războiului din Ucraina, discutat de miniștrii transporturilor din R. Moldova, România, Ucraina și reprezentanții UE și SUA, întruniți la Chișinău

Miniștrii transporturilor din Republica Moldova, România, Ucraina și reprezentanții UE și SUA, s-au întrunit astăzi la Chișinău, pentru a discuta despre colaborarea în zona Dunării și dezvoltarea căilor de transport al mărfurilor în contextul războiului rus asupra Ucrainei. Oficialii au făcut mai multe declarații la încheierea Reuniunii ministeriale QUINT Meeting, transmite Radio Chișinău.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a declarat, după reuniune, că dezvoltarea infractorii este importantă pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. 

„A luat sfârșit ședința Platform Quint, organizată sub egida DigiMove, Guvernul Statelor Unite ale Americii, Guvernul României și evident de Ucraina și Republica Moldova. Este la cea de-a 11-a ediție. Astăzi am discutat despre Republica Moldova, Ucraina și modul în care ne interconectăm sistemele feroviare, rutiere, inclusiv porturile navale. În cadrul discuțiilor și întâlnirilor cu reprezentanții DigiMove, am abordat și dezvoltarea transportului aerian în Republica Moldova. Toate cele patru componente sunt extrem de importante pentru dezvoltarea economică a statului nostru și sunt în beneficiul cetățenilor din Republica Moldova și al oamenilor de afaceri”, a declarat Vladimir Bolea. 

Și Ministrul Transporturilor și Infrastructurii din România, Sorin Grindeanu, a apreciat colaborarea dintre România, Republica Moldova și Ucraina.

„Pe această zonă a transporturilor, să știți că noi am câștigat deja războiul, fiindcă am reușit să punem la punct un mecanism, sau mai multe mecanisme, care au dus la volume de trafic de bunuri, care, spre exemplu, au ajuns în România. Astfel, am reușit să tranzităm România la un nivel record, la aproximativ 70 de milioane de tone de bunuri din Ucraina în România de la începutul războiului”, a spus Sorin Grindeanu. 

Adjunctul Ministrului Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii din Ucraina, Serhiy Derkach, a declarat că acest format de colaborare este foarte important pentru Ucraina.

„Formatul QUINT a devenit foarte important pentru Ucraina și cred că pentru toate țările din regiune, pentru menținerea transportului de mărfuri, ajutând Ucraina, dar și alte țări și contribuind la stabilitatea alimentară globală, în general. Pentru noi, acesta este un format unic, crescând capacitatea mai multor mijloace de transport – feroviar, maritim, rutier. Întâlnirea de astăzi a fost productivă, deoarece am convenit să avem un plan foarte precis pentru anul 2025, care să extindă capacitatea unor puncte de trecere a frontierei, capacitatea căilor ferate și cu siguranță capacitatea coridorului maritim”, a subliniat Serhiy Derkach.

Asistentul Secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice al SUA, James O’Brien, a apreciat că această colaborare este doar începutul unui proces de interconectare a acestor trei țări.

„Atunci când începi să investești în acest tip de infrastructură, afacerile beneficiază de mai multe oportunități. Acesta este doar începutul unui proces de interconectare a acestor trei țări, dar și de conectare a lor la toate căile ferate, autostrăzile, porturile din Europa și din întreaga lume, ceea ce va genera o nouă eră de oportunități economice. Așadar, astăzi am convenit asupra unui plan concret de lucru pentru a asigura activitatea noii infrastructuri și pentru a-i extinde capacitatea. Există oferte atât din partea Uniunii Europene, cât și din partea Statelor Unite, pentru a contribui la dezvoltarea acestei capacități într-un mod care va crea oportunități economice pentru cetățenii din Ucraina, Moldova și România și de care vor beneficia afacerile tuturor care vin să participe la procesul pe care l-am început astăzi”, a declarat James O’Brien.

Directorul General pentru Mobilitate și Transport al UE, Magda Kopczyńska, a spus că este important ca această colaborare că continue, mai ales în contextul integrării europene a Republicii Moldova și Ucrainei.

Coridorul dunărean, această regiune, a devenit cea mai importantă, cea mai eficientă și cea mi funcțională dintre toate coridoarele solidarității. Pentru Comisia Europeană este important ca efortul pe care la-m început aici în formatul QUINT să continue și după război, să continue și în timpul procesului de reconstrucție a Ucrainei, și se încadrează în procesul de aderare al Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a spus Magda Kopczyńska.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-5,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,03 m/s
Wed
-0
Thu
0
Fri
3
Sat
4
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău