Statele Unite aduc portavionul USS Gerald Ford mai aproape de Israel, pentru a descuraja țările care doresc să intervină în conflict

  • 09 Octombrie 2023 09:55
Statele Unite aduc portavionul USS Gerald Ford mai aproape de Israel, pentru a descuraja țările care doresc să intervină în conflict

Autoritățile de la Washington au decis să-și demonstreze sprijinul pentru Israel prin trimiterea unei grupări navale de portavion în estul Mării Mediterane. Această decizie a fost explicată prin intenția de “a trimite un avertisment către acele țări care doresc să intervină în conflictul din Orientul Mijlociu”, scrie defenseromania.ro.

Gruparea navală americană va fi condusă de portavionul USS Gerald R. Ford și va mai include crucișătorul Leyte Gulf și distrugătoarele Nitze, Farragut, Traxtan și Dilbert Black.

Este vorba despre cea mai mare grupare navală dislocată în ultimii ani de partea americană în Marea Mediterană. La bordul portavionului sunt aplasate până la o sută de avioane de luptă, inclusiv versiunea ambarcată a avioanelor de vânătoare de generația a cincea de tip F-35.

Experții militari discută deja despre avertismentul SUA și fac presupuneri în ceea ce privește statele împotriva cărora se îndreaptă gruparea navală de portavion. Primul nume de pe listă este Turcia, în pofida apartenenței acesteia la NATO.

Bineînțeles că americanii nu vor lupta împotriva trupelor lui Erdogan, dar este posibil să-și semnaleze prezența în zonă tocmai pentru ca turcii să nu încerce să ajute forțele din Fâșia Gaza.

De asemenea, este luată în considerare și problema contracarării Iranului, dacă acesta decide să intervină direct în conflict. Raza de acțiune a rachetelor de pe navele americane permite lovirea bazelor și porturilor militare iraniene.

Comentariul autorului: Portavionul USS Gerald R. Ford (CVN-78) și gruparea navală a acestuia se află în Marea Mediterană începând din 15.06.2023, când a înlocuit portavionul USS George W. Bush (CVN-77), care a îndeplinit o misiune de aproximativ un an în regiune. 

Cu mici excepții, zona operațională a portavioanelor americane s-a situat în Marea Ionică, în apropierea coastelor Italiei.

Probabil că acum, USS Gerald R. Ford va fi deplasat în partea de sud-est a Mării Mediterane, pentru a fi mai aproape de zona fierbinte a conflictului din Orientul Mijlociu.

Trebuie precizat faptul că dintr-un comunicat de presă al USCENTCOM (United States Central Command) și din mai multe postări de pe rețelele de socializare rezultă faptul că gruparea navală americană are aceeași structură (un portavion, un crucișător și patru distrugătoare), numai că este cu totul alta decât cea prezentată de sursa rusească. Americani vorbesc astfel despre portavionul USS George W. Bush (CVN-77), crucișătorul USS Normandy (CG 60) din clasa Ticonderoga și distrugătoarele USS Thomas Hudner (DDG 116), USS Ramage (DDG 61), USS Carney (DDG 64) și USS Roosevelt (DDG 80), toate din clasa Arleigh-Burke. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău