SUA vor să-și consolideze prezența militară în Germania

  • 07 Septembrie 2018 19:14
SUA vor să-și consolideze prezența militară în Germania

SUA, care dispun de un efectiv de peste 30.000 de militari în Germania, doresc să-și consolideze și mai mult prezența lor militară în această țară, în pofida criticilor repetate din partea președintelui american Donald Trump la adresa Berlinului, a anunțat vineri ambasadorul american în Germania, Richard Grenell, citat de AFP.

Aproximativ 1.500 de militari vor fi trimiși suplimentar în Germania până în 2020, a precizat Richard Grenell într-un comunicat. Această viitoare desfășurare urmează să contribuie la 'consolidarea securității NATO și a Europei', a subliniat el.

Acest anunț intervine în pofida numeroaselor critici adresate - de la venirea lui Donald Trump la Casa Albă - țărilor membre NATO și, în special, Germaniei, pe motiv că nu alocă suficiente fonduri pentru apărare și se bazează pe SUA pentru a le asigura securitatea.

Cele 29 de țări membre ale Alianței s-au angajat în 2014 să aloce 2% din PIB-ul lor cheltuielilor pentru apărare începând cel târziu din anul 2024.

Însă, aproximativ 15 țări, între care Germania, Canada, Italia, Spania și Belgia, sunt încă departe de această țintă, cu mai puțin de 1,4% din PIB-ul lor pentru apărare în 2018, iar unele afirmă că nu pot să-și respecte angajamentul până în 2024, invocând constrângeri bugetare, motiv de iritare pentru președintele american.

De altfel, Germania este una din țintele privilegiate ale criticilor lui Donald Trump: el a acuzat Berlinul că alocă miliarde pentru a cumpăra gaze și petrol din Rusia în loc să contribuie la cheltuielile de apărare. Germania a planificat să aloce 1,5% din PIB-ul său pentru bugetul apărării către orizontul anului 2025.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău