SUA vor o coaliție internațională împotriva regimului de la Teheran

  • 18 Mai 2018 15:05
SUA vor o coaliție internațională împotriva regimului de la Teheran

Statele Unite ale Americii vor să construiască o ''coaliție'' internațională împotriva regimului de la Teheran și a ''activităților destabilizatoare'' ale acestuia, a anunțat Departamentul de Stat. Ideea va fi detaliată luni de secretarul de stat american Mike Pompeo în primul său mare discurs de politică externă de la preluarea funcției, la finele lui aprilie, relatează vineri AFP și Petra.

"SUA vor depune eforturi să construiască o coaliție", a declarat joi presei la Washington purtătoarea de cuvânt a Departamentului de stat Heather Nauert. "Vom reuni numeroase țări din lume cu scopul precis de a observa îndeaproape regimul iranian, nu doar în ce privește acordul nuclear, ci toate activitățile sale destabilizatoare care nu sunt o amenințare doar pentru regiune, ci pentru lumea întreagă", a spus ea, potrivit Agerpres.

Responsabila Departamentului de Stat a dat asigurări că "nu este vorba de o coaliție împotriva Iranului" și că SUA "fac o distincție clară între populația iraniană și regimul iranian".

Heather Nauert a dat ca exemplu coaliția internațională împotriva jihadiștilor din Statul Islamic în Irak și Siria, lansată în 2014 și din care fac parte în prezent 75 de țări sau instituții. Sub conducerea Statelor Unite, această coaliție intervine militar pentru combaterea mișcării jihadiste, care a fost aproape învinsă pe teren, notează AFP.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat nu a precizat dacă viitoarea coaliție împotriva regimului iranian va avea și o componentă militară.

Ea a menționat că luni, 14 mai, au fost primiți la Departamentul de Stat circa 200 de ambasadori străini pentru a li se explica decizia președintelui Donald Trump de a retrage SUA din acordul internațional din 2015 privind programul nuclear iranian și pentru a discuta despre urmările acesteia. Întrebată în legătură cu disponibilitatea europenilor de a se alătura acestei noi coaliții, în pofida nemulțumirii lor față de politica Washingtonului, Heather Nauert a subliniat că mulți dintre partenerii SUA "înțeleg complet" preocupările americane și "nu închid ochii" în fața atitudinii Iranului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău