SUA vor elibera permisele de muncă pentru ucraineni în doar câteva săptămâni. Până acum, dura și 10 luni să obțină drept de angajare

  • 30 Iulie 2022 10:21
SUA vor elibera permisele de muncă pentru ucraineni în doar câteva săptămâni. Până acum, dura și 10 luni să obțină drept de angajare

Guvernul Statelor Unite au emis o notă prin care timpul de așteptare pentru eliberarea permiselor de muncă ale refugiaților ucraineni se va reduce la doar șase săptămâni. În prezent, ucrainenii trebuie să aștepte între 8 și 10 luni pentru a obține dreptul de a se angaja legal în SUA.

Potrivit organizației non-profit Welcome.US, noua  reglementare permite eliberarea permiselor chiar și în numai șase  săptămâni. Organizația creată anul trecut pentru a ajuta refugiații din  Afganistan și-a extins recent serviciile și pentru ucraineni, notează  dpa, citată de Agerpres.

Olha Khomyak, o avocată  pentru imigrare din New York care acordă asistență unui grup de lucru  pentru imigranții ucraineni, apreciază că "e mult mai bine, o lună sau  două luni, față de șase sau nouă luni. E o mare diferență. Se pot  întreține".

Lipsa posibilității de a munci îi  împiedică pe mulți nou-sosiți să trimită bani familiilor rămase în  zonele de război. În același timp, patronii care caută forță de muncă nu  pot angaja legal imigranții fără permis, iar autoritățile locale, de  stat și federale americane pierd venituri din impozite.

Serviciul  pentru Cetățenie și Imigrare al SUA (USCIS), agenția federală care  primește cererile de permise de muncă, nu a menționat în anunțul oficial  reducerea timpului de așteptare, însă a arătat că "utilizează soluții  tehnologice și de eficientizare pentru reducerea duratei de procesare".  Practic, anumite categorii de imigranți pot solicita online permisele de  muncă.

Din martie până în iunie, în Statele Unite  au sosit peste 71.000 de ucraineni, iar luna trecută au primit  permisiunea de a intra în țară alți 23.000, însă puțini din cei sosiți  au obținut și permise de muncă, deși economia americană oferă 11,3  milioane de posturi vacante și înregistrează doar 5,9 milioane de  șomeri, potrivit surselor citate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:2,06 m/s
Thu
21
Fri
22
Sat
22
Sun
20
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău