SUA, UE și Marea Britanie au creat un grup comun pentru documentarea crimelor de război comise de forțele Rusiei în Ucraina: “Se va face dreptate”

  • 26 Mai 2022 11:01
SUA, UE și Marea Britanie au creat un grup comun pentru documentarea crimelor de război comise de forțele Rusiei în Ucraina: “Se va face dreptate”

Uniunea Europeană, Statele Unite și Regatul Unit au anunțat miercuri crearea Grupului consultativ privind crimele de atrocitate (ACA), un mecanism menit să sprijine eforturile Procuraturii Generale a Ucrainei de documentare a crimelor de război și a altor atrocități comise în Ucraina de către armata rusă și o inițiativă care se adaugă eforturilor de a trage Rusia la răspundere pentru faptele sale în războiul pe care occidentalii îl califică ca fiind ilegal și nejustificat, scrie caleaeuropeana.ro.

“Această inițiativă va sprijini în mod direct eforturile Parchetului General ucrainean de a documenta, păstra și analiza dovezile privind crimele de război și alte atrocități comise de membrii forțelor Rusiei în Ucraina, în vederea urmăririi penale. ACA este un element esențial al angajamentului Statelor Unite ca cei responsabili de astfel de crime să fie trași la răspundere”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, conform unui comunicat comun dat publicității de Departamentul de StatServiciul European de Acțiune Externă și Foreign Office-ul de la Londra.

ACA va consolida eforturile actuale ale UE, ale SUA și ale Regatului Unit în vederea promovării responsabilității pentru crimele de atrocitate în contextul războiului de agresiune în curs al Rusiei împotriva Ucrainei.

Acesta avansează angajamentele asumate de Uniunea Europeană, de Statele Unite și de Regatul Unit pentru a demonstra sprijinul și solidaritatea internațională în acest moment istoric crucial pentru Ucraina, mai arată sursa citată.

Care va fi misiunea ACA?

Misiunea generală a ACA este de a sprijini unitățile pentru crime de război ale Parchetului General al Ucrainei (Parchetul General) în investigarea și urmărirea penală a crimelor legate de conflict. ACA urmărește să raționalizeze eforturile de coordonare și comunicare pentru a asigura cele mai bune practici, să evite duplicarea eforturilor și să încurajeze desfășurarea rapidă a resurselor financiare și a personalului calificat pentru a răspunde nevoilor Parchetului General, în calitate de autoritate legal constituită în Ucraina, responsabilă de urmărirea penală a crimelor de război pe teritoriul său.

Citiți și Consiliul UE a adoptat noi norme care permit Eurojustului să păstreze, să analizeze și să depoziteze probe referitoare la principalele crime internaționale, cum ar fi crimele de război

În acest context, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a subliniat că “este esențial să ne asigurăm că toți cei responsabili de atrocitățile teribile comise în timpul agresiunii militare rusești neprovocate din Ucraina sunt aduși în fața justiției”.

“Nu poate exista impunitate pentru crimele de război. Grupul consultativ privind crimele de atrocitate va oferi consultanță și va sprijini eforturile în curs ale unităților de combatere a crimelor de război ale procurorului general al Ucrainei de a colecta, conserva și analiza dovezile atrocităților pentru a ajuta la investigații și a se asigura că justiția își urmează cursul”, a continuat el.

Marea Britanie asigură că “se va face dreptate”

De partea sa, ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat că “suntem hotărâți să ne asigurăm că cei responsabili pentru atrocitățile josnice comise în Ucraina sunt trași la răspundere.

“Regatul Unit și-a luat deja un angajament clar de a sprijini Ucraina în investigațiile sale, inclusiv prin trimiterea de experți în crime de război în regiune și prin deblocarea de fonduri suplimentare pentru a ajuta CPI în investigațiile sale. Acum ne intensificăm eforturile prin această inițiativă istorică împreună cu partenerii noștri din SUA și UE. Se va face dreptate”, a asigurat Truss.

Potrivit procurorului general al Ucrainei, Iryna Venediktova, există numeroase dovezi ale atrocităților comise de forțele Rusiei pe teritoriul Ucrainei împotriva civililor, inclusiv a copiilor.

“Crearea acestui grup de sprijin și consilierea experților internaționali cu experiență în alte tribunale penale internaționale și în practica națională de drept penal vor ajuta activitatea în curs a echipelor noastre în investigarea și urmărirea penală a acestor crime”, a subliniat oficialul ucrainean

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău