SUA suspendă operațiunile ambasadei de la Minsk și permit plecarea voluntară a personalului diplomatic neesențial de la Moscova

  • 28 Februarie 2022 15:35
SUA suspendă operațiunile ambasadei de la Minsk și permit plecarea voluntară a personalului diplomatic neesențial de la Moscova

Departamentul de Stat a suspendat operațiunile ambasadei SUA de la Minsk, capitala Belarusului, și a permis "plecarea voluntară" a personalului neesențial și a familiilor de la ambasada sa de la Moscova, ca reacție la invadarea Ucrainei de către Rusia, anunțat luni șeful diplomației americane Antony Blinken, potrivit AFP și Reuters, citate de Agerpres.

"Am luat aceste măsuri din cauza problemelor de securitate care rezultă din atacul neprovocat și nejustificat al forțelor militare ruse în Ucraina", a subliniat secretarul de stat într-un comunicat.

"Nu există prioritate mai mare decât securitatea cetățenilor americani", a subliniat el.

Belarusul a organizat un referendum ce elimină obligația ca fosta republică sovietică, aliată a Moscovei, să rămână "o zonă fără arme nucleare", o schimbare denunțată de Occident.

SUA și-au închis deja ambasada de la Kiev în fața iminenței unei intervenții a armatei ruse și le-a cerut de mai multe săptămâni cetățenilor săi să părăsească Ucraina. O mică echipă diplomatică însărcinată cu Ucraina operează intermitent de la Lvov, în vestul țării, în apropiere de frontiera cu Polonia.

Departamentul de Stat a făcut de asemenea apel la mijlocul luni februarie la americani să părăsească imediat Belarusul, unde rușii au concentrat militari.

În același timp, șeful diplomației europene Josep Borrell a denunțat luni ca fiind "extrem de periculoasă" decizia de a permite Belarusului să aibă un statut de țară nucleară, deoarece acest lucru va da posibilitatea Rusiei "să staționeze" arme nucleare pe teritoriul său.

"Știm ce înseamnă un Belarus nuclear. Înseamnă că Rusia va amplasa arme nucleare în Belarus, iar asta este o cale foarte periculoasă", a afirmat el după referendumul organizat de Minsk.

Peste 65% dintre belaruși au votat duminică amendamente care întăresc puterile președintelui Aleksandr Lukașenko.

"Trebuie să denunțăm această decizie și să denunțăm participarea Belarusului la agresiunea împotriva Ucrainei", a adăugat Borrell înaintea unei reuniuni a miniștrilor Apărării din UE prin videoconferință.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău