SUA: Stare de urgență declarată în California din cauza răspândirii variolei maimuței

  • 02 August 09:34
SUA: Stare de urgență declarată în California din cauza răspândirii variolei maimuței

Guvernatorul statului american California, Gavin Newsom, a declarat luni stare de urgență în California ca urmare a răspândirii virusului variolei maimuței, pentru a "consolida eforturile de vaccinare ale statului", informează marți DPA/TCA, citat de Agerpres.

"California acționează de urgență la toate nivelurile de guvernare pentru a încetini răspândirea variolei maimuței, prin mobilizarea testelor noastre robuste, monitorizarea contacților și prin parteneriatele comunitare consolidate în timpul pandemiei pentru a ne asigura că persoanele cele mai expuse riscului sunt în vizorul nostru pentru vaccinuri, tratament și asistență", a precizat Newsom, citat într-un comunicat.

Aproape 800 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate în California, conform celor mai recente date publicate joi de Departamentul de Sănătate Publică din acest stat.

Autoritățile au raportat că 98,3% dintre aceste cazuri au fost confirmate la bărbați, dintre care majoritatea se identifică ca făcând parte din comunitatea LGBTQ (lesbiene, homosexuali, bisexuali, transgen, queer). Virusul se răspândește în mare măsură printre bărbați care întrețin relații sexuale cu bărbați precum și printre persoane transgen și nonbinare.

Proclamația facilitează coordonarea răspunsului statului la focar și permite lucrătorilor din cadrul serviciilor medicale de urgență să administreze vaccinuri.

Conform biroului lui Newsom, California a distribuit peste 25.000 de doze de vaccin dintr-un total de 61.000 de doze primite până în prezent. Accesul la vaccinul Jynneos, în special, rămâne limitat pe teritoriul țării.

Potrivit biroului guvernatorului, peste 30 de unități și furnizori din tot statul oferă tratament pentru variola maimuței, cu toate că accesul la medicamentul antiviral prescris, Tecovirimat, este, de asemenea, limitat.

"Vom continua să lucrăm cu guvernul federal pentru a asigura mai multe vaccinuri, creșterea gradului de conștientizare cu privire la reducerea riscului și sprijinirea luptei comunității LGBTQ împotriva stigmatizării", a spus Newsom.

Simptomele variolei maimuței sunt similare cu variola, deși de obicei mai blânde. Cei infectați cu acest virus prezintă inițial febră, dureri, umflarea ganglionilor limfatici, frisoane și epuizare. Ulterior, ei dezvoltă o erupție cutanată, care începe de obicei pe față, apoi se răspândește, transformându-se în vezicule cu puroi. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:3,6 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău