SUA și-au exprimat "îngrijorarea" în legătură cu informațiile despre deteriorarea stării de sănătate a lui Navalnîi

  • 08 Aprilie 2021 09:40
SUA și-au exprimat

Statele Unite ale Americii și-au exprimat miercuri "îngrijorarea" în legătură cu informațiile despre deteriorarea stării de sănătate a opozantului rus Aleksei Navalnîi, în prezent încarcerat, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Suntem îngrijorați de informațiile potrivit cărora starea de sănătate a lui Navalnîi s-a deteriorat", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, adăugând că Washingtonul consideră încarcerarea lui Navalnîi drept "motivată politic și o nedreptate flagrantă".

Principala personalitate a opoziției ruse, Navalnîi, bolnav și în greva foamei, nu-și mai simte mâinile, au tras miercuri un semnal de alarmă avocații săi.

Navalnîi - care a supraviețuit în urmă cu mai puțin de un an unei tentative de otrăvire cu agent neurotoxic Noviciok de uz militar, pentru care el acuză Kremlinul - a anunțat la 31 martie că a decis să intre în greva foamei pentru a i se acorda asistența medicală necesară, de care este privat la penitenciarul nr.2 din Pokrov (100 km est de Moscova) cunoscut ca fiind unul dintre cele mai dure centre de detenție.

Militantul anticorupție afirmă că administrația penitenciară îi refuză accesul la un medic și îl "torturează" prin privarea de somn. El transmisese anterior că suferă de dureri de spate severe și că a pierdut sensibilitatea la ambele picioare.

Avocata sa, Olga Mihailova, care a reușit să-i facă o vizită miercuri, a declarat pentru AFP că el își continuă greva foamei, în pofida tusei persistente și a temperaturii ridicate.

"Arată rău și nu se simte bine. Nimeni nu intenționează să-l trateze aici", a afirmat avocata, precizând că opozantul a slăbit mult: cântărește acum 80 kg, față de 93 kg când a ajuns în colonia din Pokrov în martie și 85 la începutul grevei foamei.

Un alt avocat al lui Navalnîi, Vadim Kobzev, a indicat pe Twitter că opozantul pierde "un kilogram pe zi" și se deplasează cu greu. "Boala progresează în mod clar în ceea ce privește pierderea sensibilității la nivelul picioarelor, palmelor și mâinilor", a scris el.

Aliații și rudele sale au cerut ca opozantul să fie transferat la un spital.

Un grup de medici, între care medicul său personal, Anastasia Vasilieva, s-au adunat marți în fața coloniei din Pokrov pentru a cere informații despre starea sa, dar au fost arestați de poliție.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că opozantul este un deținut ca oricare altul și nu ar trebui să beneficieze de "condiții speciale" sau "tratament preferențial".

Arestat la 17 ianuarie pe un aeroport din Moscova, la revenirea din Germania, unde primise îngrijiri după ce fusese otrăvit în august în Siberia cu Noviciok, Aleksei Navalnîi a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare într-un dosar de fraudă despre care el, opoziția rusă și cancelariile occidentale spun că a fost instrumentat politic. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău