SUA și NATO se grăbesc să recupereze epava unui F-35 prăbușit în mare înaintea Rusiei

  • 23 Noiembrie 2021 10:54
SUA și NATO se grăbesc să recupereze epava unui F-35 prăbușit în mare înaintea Rusiei

Responsabili din Marea Britanie, Statele Unite și NATO au dat asigurări luni că sunt în măsură să recupereze înaintea Rusiei epava unui avion stealth F-35B care s-a prăbușit miercuri în mare, notează AFP și Barrons, potrivit Agerpres.

Avionul decolase de pe portavionul britanic HMS Queen Elizabeth înainte de a cădea în mare. Pilotul său a reușit să se ejecteze la timp.

Alianța Nord-Atlantică și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu posibila recuperare a aparatului de către Rusia și cu riscul ca acesta să pună mâna pe tehnologia avionului.

„Îl vom recupera primii, vă garantez”, a declarat generalul Simon Doran, ofițerul american cu cel mai înalt grad de la bordul portavionului. „Nu suntem îngrijorați de recuperarea lui”, a asigurat la rândul său adjunctul comandantului suprem al forțelor aliate pentru Europa, generalul Tim Radford, în fața jurnaliștilor aflați la bordul navei care navighează în Marea Mediterană.

„Nu suntem îngrijorați, pentru că lucrăm la asta chiar acum. A existat o îngrijorare când avionul a căzut, dar pilotul este sănătos și asta este cel mai important”, a adăugat el.

Generalul Tim Radford nu a vrut să dezvăluie detalii despre operațiunea de salvare. Pierderea acestui F-35 este un „incident cu adevărat regretabil (...) un regres”, a spus la rândul său ofițerul la conducerea uneia din cele nouă nave angajate în Marea Mediterană, căpitanul Steve Moorhouse. Dar, a adăugat el, „fiabilitatea acestui aparat și încrederea noastră în el și în proiect sunt intacte”.

Marea Britanie a primit deja 21 de aparate F-35B americane, majoritatea destinate celor două portavioane ale sale, HMS Queen Elizabeth și HMS Prince of Wales. F-35B este o variantă a celei de-a cincea generații de F-35, capabilă de aterizări verticale și decolări scurte, reamintește AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:2,57 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău