SUA și Georgia s-au pus de acord asupra unui nou program de antrenament militar
-
19 Octombrie 2021 09:05
SUA și Georgia s-au pus de acord luni asupra unui nou program de antrenament militar menit să ajute statul din Caucaz să-și protejeze mai bine frontierele, cu prilejul vizitei secretarului american al apărării, Lloyd Austin, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Un protocol de acord privind o nouă cooperare militară și un nou program de antrenament a fost semnat de Lloyd Austin, care efectuează un turneu în regiunea Mării Negre, și omologul său georgian Djuanșer Burciuladze.
Primul șef al Pentagonului care se deplasează în această țară din 2014, Austin a pledat pentru o susținere consolidată a Georgiei, care cere de mai mulți ani să devină membru cu drepturi depline al NATO, o aspirație care nu este văzută cu ochi buni de Moscova.
Trupele ruse sunt staționate în două regiuni separatiste georgiene - Abhazia și Osetia de Sud - iar Rusia se opune oricărei decizii care merge în sensul evoluției statutului în NATO al Georgiei de la țară parteneră la membru deplin.
"SUA condamnă ocupația rusă din Georgia, care continuă, și tentativele sale de a-și extinde influența asupra regiunii Mării Negre prin intermediul unei constrângeri militare și a unor activități nefaste", i-a spus Lloyd Austin prim-ministrului georgian, Irakli Garibașvili.
"Susținerea noastră pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Georgiei este de neclintit", a subliniat el.
SUA derulează programe militare de mai mulți ani împreună cu armata georgiană, concentrându-se asupra interoperabilității cu NATO și a apărării teritoriale. Programul actual urma să se încheie în decembrie.
"Am semnat un document foarte important care ne duce la un nou stadiu de cooperare cu SUA. El contribuie la întărirea capacităților de apărare a Georgiei și asigură cel mai înalt nivel de disuasiune și compatibilitate cu standardele NATO", și-a exprimat satisfacția ministrul Burciuladze.
După Georgia, Lloyd Austin se va deplasa în alte două țări riverane Mării Negre, Ucraina și România, cu același mesaj de susținere în contextul presiunii Rusiei.
Pentagonul percepe această regiune drept un potențial punct fierbinte, în special după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, notează AFP. A