SUA se retrag din tratatul Cer Deschis din cauza nerespectării acestuia de către Rusia

  • 21 Mai 19:30
SUA se retrag din tratatul Cer Deschis din cauza nerespectării acestuia de către Rusia

Statele Unite și-au anunțat intenția de a se retrage din tratatul internațional Cer Deschis, informează joi Reuters, citând oficiali care au dorit să își păstreze anonimatul. Decizia va intra în vigoare peste șase luni, iar motivul este că Rusia a încălcat de mai multe ori prevederile acordului, scrie Agerpres.

Tratatul - la care au aderat 35 de țări, printre care și România - permite survolul teritoriilor respective de către aeronave de observație neînarmate.

Oficiali de rang înalt din administrația SUA au precizat într-o discuție cu un grup restrâns de reporteri că retragerea va respecta termenii tratatului. Unul dintre ei a afirmat că după un proces de revizuire care a durat șase luni 'a devenit evident că nu mai este în interesul Americii să rămână parte a tratatului Cer Deschis', deoarece Rusia încalcă acordul și îl aplică în moduri care pot contribui la amenințări militare la adresa Statelor Unite și a aliaților lor.

SUA s-au retras anul trecut și din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) cu Rusia.

Oficialii citați au dezvăluit că Washingtonul a început în schimb noi negocieri cu Moscova în domeniul nuclear. Potrivit unuia dintre ei, obiectivul este 'crearea următoarei generații de măsuri de control al armelor nucleare', iar Statele Unite își mențin angajamentele privind controlul armamentului, securitatea în Europa și față de 'un viitor care restricționează semnificativ armele nucleare'. El a adăugat că 'Rusia va fi răspunzătoare de respectarea acordurilor viitoare'.

Tratatul Cer Deschis a fost propus inițial de președintele american Dwight Eisenhower în 1955. Acordul a fost semnat în cele din urmă de Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Danemarca (inclusiv Groenlanda), Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Suedia, Turcia, Ucraina și Ungaria, începând din 1992, și a intrat în vigoare în 2002. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13
Cer fragmentat
Umiditate:87 %
Vint:4,6 m/s
Tue
11
Wed
13
Thu
16
Fri
21
Sat
23

Curs oficial BNM 01 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6051 0.2042
USD 17.6122 -0.0155
RON 4.0465 0.0405
UAH 0.6557 0.0002
RUB 0.2495 0.0009
Arhivă Radio Chișinău