SUA s-au angajat să crească livrările de GNL către UE cu 50 mld. de metri cubi în 2023
-
07 Noiembrie 2022 16:06
SUA s-au angajat să crească livrările de gaz natural lichefiat (GNL) către UE cu 50 miliarde de metri cubi în 2023 față de cantitatea livrată în 2021, de aproximativ 22 miliarde de metri cubi, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Grupul operativ UE-SUA pentru securitate energetică s-a reunit joi, 3 noiembrie, la Washington, pentru a discuta despre punerea în aplicare a declarației comune din 25 martie a președinților Ursula von der Leyen și Joe Biden, care are ca scop să contribuie la diversificarea aprovizionării cu gaze naturale a UE și la reducerea cererii și consumului de gaze naturale, scrie Calea Europeană.
Reuniunea a fost coprezidată de Björn Seibert, șeful de cabinet al președintei von der Leyen, și de Amos Hochstein, coordonatorul prezidențial special al SUA; sub conducerea lui Ditte Juul Jørgensen, director general pentru energie în cadrul Comisiei, și a lui Stephanie Epner, consilier special și director principal interimar pentru climă și energie în cadrul Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă.
În contextul în care comunitatea mondială se reunește săptămâna aceasta pentru COP27, ambele părți și-au reafirmat angajamentul față de o tranziție accelerată și responsabilă către o energie curată. De asemenea, au reiterat condamnarea agresiunii neprovocate a Rusiei asupra Ucrainei și au declarat că vor continua să colaboreze pentru a oferi asistență energetică de urgență Ucrainei și altor țări afectate, cum ar fi Republica Moldova.
În cadrul reuniunii de la Washington, participanții au salutat, de asemenea, depășirea angajamentului asumat în declarația comună de către președinții von der Leyen și Biden, de a crește livrările de GNL către Europa cu 15 miliarde de metri cubi în 2022 față de 2021. Numai în acest an, în perioada ianuarie-octombrie, au fost exportate aproximativ 48 miliarde de metri cubi de GNL din SUA către UE, ceea ce reprezintă cu 26 miliarde de metri cubi mai mult decât pentru întregul an 2021. Plecând de la această tendință, participanții s-au angajat să depună eforturi pentru a menține un nivel ridicat al livrărilor de GNL către Europa în 2023, de aproximativ 50 miliarde de metri cubi în plus față de 2021.
Părțile au discutat, de asemenea, despre modul în care grupul operativ va contribui la asigurarea securității aprovizionării și a umplerii capacităților de stocare în 2023 la prețuri care să reflecte fundamentele economice și impulsul comun pentru stabilitatea pieței energetice.
Conștiente de impactul asupra mediului al producției și consumului de GNL, acestea s-au angajat, totodată, să își intensifice eforturile de reducere a emisiilor de metan atât în cadrul comerțului bilateral, cât și la nivel global, prin sprijinirea măsurilor interne și internaționale pentru consolidarea monitorizării, raportării și verificării, precum și a transparenței, în ceea ce privește datele referitoare la emisiile de metan în sectorul energiei fosile.
Participanții au mai discutat și despre măsurile de eficiență energetică pentru a asigura securitatea energetică a UE pe parcursul iernii 2022-23.