SUA | Primul medicament personalizat în funcție de ADN

  • 25 Noiembrie 2019 12:25
SUA | Primul medicament personalizat în funcție de ADN

Primul medicament personalizat în funcție de ADN-ul unui pacient a fost utilizat în Statele Unite în tratamentul aplicat unei fetițe în vârstă de nouă ani, diagnosticată cu o afecțiune neurologică rară, conform media locale, citate luni de agenția Xinhua, potrivit Agerpres.

ADN-ul fetiței, pe nume Mila Makovec, a fost utilizat în procesul de creare a medicamentului.

Medicii care o tratează pe Mila au declarat că acest caz a grăbit dezvoltarea medicamentelor personalizate cu cel puțin zece ani, conform unui articol publicat de The Colorado Sun.

Mama fetiței, Julia Vitarello, a observat simptomele fiicei sale la vârsta de trei ani și a vizitat o sută de medici și terapeuți în decurs de trei ani, însă fără niciun folos.

Vitarello a apelat apoi la rețelele de socializare pentru a strânge fonduri în vederea găsirii unui leac pentru afecțiunea fiicei sale, ceea ce a condus la apariția Mila's Miracle Foundation și la strângerea sumei de 3 milioane de dolari.

Timothy Yu, specialist în neurogeneticp la Spitalul de Pediatrie din Boston, a fost cel care a creat medicamentul.

La începutul anului 2017, după ce a văzut apelul publicat de Vitarello pe Facebook, Yu a luat legătura cu ea și a adunat o echipă cu scopul de a o ajuta pe Mila. Între timp, mama fetiței a găsit o companie producătoare de medicamente din California care putea realiza rapid medicamentul.

Însă, în ciuda eforturilor, starea fetiței s-a deteriorat, iar prognosticul nu este favorabil, au declarat medicii pentru The Colorado Sun.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău