SUA: Președintele Joe Biden se pregătește să recunoască genocidul armean (media)

  • 22 Aprilie 2021 08:16
SUA: Președintele Joe Biden se pregătește să recunoască genocidul armean (media)

Președintele american Joe Biden va recunoaște oficial genocidul armean în această săptămână cu riscul deteriorării relațiilor cu Turcia, a scris miercuri presa americană, transmite AFP, scrie Agerpres.

Un anunț în acest sens din partea liderului democrat de la Casa Albă ar urma să fie făcut pe 24 aprilie, dată ce marchează începutul masacrelor armenilor de către Imperiul Otoman în 1915, în timpul primului război mondial, potrivit New York Times și Wall Street Journal.

Dacă aceste informații se confirmă, Joe Biden va fi primul președinte american care va face acest lucru.

Președintele SUA ar putea totuși să se răzgândească între timp în legătură cu această decizie ultra-sensibilă, potrivit celor două ziare.

Genocidul armean este recunoscut de aproximativ treizeci de țări și de comunitatea istoricilor.

Se estimează că între 1.2 milioane și 1.5 milioane de armeni au fost uciși în timpul Primului Război Mondial de către trupe ale Imperiului Otoman, aliate cu Germania și Austro-Ungaria.

Turcia refuză însă utilizarea termenului "genocid", respinge acuzația că ar fi existat o încercare de exterminare și vorbește despre masacre reciproce pe fondul războiului civil și al foametei care au făcut sute de mii de morți în ambele tabere.

Congresul SUA a recunoscut genocidul armean în decembrie 2019 printr-un vot simbolic, un text susținut de senatorii ambelor părți, dar care a fost blocat de mai multe ori de către susținătorii republicani ai fostului președinte Donald Trump.

La începutul mandatului său, Trump a calificat masacrul armenilor din 1915 drept "una dintre cele mai grave atrocități în masă din secolul al XX-lea", fără a folosi însă termenul "genocid". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău