SUA, preocupate de componența guvernului taliban, din care face parte și un terorist pentru care FBI oferă 10 milioane de dolari

  • 08 Septembrie 2021 11:19
SUA, preocupate de componența guvernului taliban, din care face parte și un terorist pentru care FBI oferă 10 milioane de dolari

Statele Unite s-au declarat „preocupate” de componența guvernului interimar impus de talibani la Kabul, din care face parte inclusiv un personaj aflat pe lista FBI a acelor mai căutați teroriști, pentru care se oferă o recompensă de 10 milioane de dolari. Secretarul de stat american Antony Blinken va discuta miercuri, în Germania, cu partenerii din 20 de țări puternic afectate de retragerea din Afganistan, după anunțul formării noului guvern afgan.

Șeful diplomației americane a părăsit Qatarul, cel mai mare centru de tranzit al podului aerian din Afganistan, pentru a vizita la baza aeriană americană din Ramstein, în Germania, un alt centru prin care trec mii de evacuați, potrivit Departamentului de Stat, scrie digi24.ro.

Blinken se va întâlni la Ramstein cu ministrul de externe german Heiko Maas, cu care va conduce o reuniune virtuală a miniștrilor din 20 de țări în legătură cu următoarele acțiuni în Afganistan, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Statele Unite vor încerca probabil, prin această întâlnire, să consolideze apelurile internaționale lansate talibanilor pentru a-și respecta angajamentul de a-i lăsa pe afgani liberi să plece dacă doresc acest lucru, notează AFP.

Ministrul taliban de Interne, căutat de FBI pentru terorism. Recompensă de 10 mil. dolari

Discuțiile ar putea ajuta, de asemenea, la coordonarea modului de a trata guvernul interimar prezentat marți, care nu include nicio femeie și nici membri non-talibani și al cărui ministru de interne este căutat de Statele Unite pentru acuzații de terorism.

În funcția de ministru de Interne a fost numit Sarajuddin Haqqani, cunoscut serviciilor de informații americane drept emisarul taliban al grupării jihadiste Al Qaeda. După ce talibanii au preluat controlul capitalei afgane, Haqqani și-a făcut apariția în Kabul înarmat cu o armă de asalt M4 americană, alături de o echipă de protecție alcătuită din luptători îmbrăcați în echipament de luptă american și s-a prezentat drept noul șef al securității din Afganistan.

Haqqani se află pe lista celor mai căutate persoane de FBI. El este căutat în legătură cu atacul din 2008 de la un hotel din Kabul, în care au murit șase oameni, inclusiv un cetățean american. Haqqani este bănuit, de asemenea, că a luat parte la atacuri împotriva SUA și forțelor coaliției în Afganistan și ar fi fost implicat în plănuirea încercării de asasinare a fostului președinte afgan Hamis Karzai, în 2008.

Statele Unite s-au declarat „preocupate” de componența guvernului, dar îl vor judeca pe baza acțiunilor sale. Responsabilii americani subliniază că orice recunoaștere oficială a unui guvern taliban este încă departe.

Reveniți la putere la 20 de ani după ce au fost alungați de o coaliție condusă de Statele Unite, islamiștii sunt și în atenția comunității internaționale. Ei s-au angajat de asemenea să respecte drepturile femeilor, nesocotite în timp ce s-au aflat prima dată la putere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău