SUA oferă recompensă de 10 milioane de dolari pentru informații despre finanțatorii Hamas. Armata israeliană pregătește următoarea etapă a războiului

  • 05 Ianuarie 19:39
SUA oferă recompensă de 10 milioane de dolari pentru informații despre finanțatorii Hamas. Armata israeliană pregătește următoarea etapă a războiului

Statele Unite oferă până la 10 milioane de dolari pentru informații asupra a cinci finanțatori ai Hamas sau despre orice ar putea duce la perturbarea mecanismelor financiare ale grupării militante palestiniene, a anunțat vineri Departamentul de Stat, relatează Agerpres.

Oferta de recompensă urmează după patru runde de sancțiuni americane impuse Hamas în urma incursiunii mortale a grupării în Israel la 7 octombrie, în timpul căreia Israelul spune că au fost ucise 1.200 de persoane. Represaliile militare ulterioare ale Israelului în Gaza au ucis 22.600 de persoane, spun oficiali locali din domeniul sănătății, și au lăsat o mare parte din enclavă în ruine.

Cei cinci vizați sunt Abdelbasit Hamza Elhassan Khair, Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb, Walid Mohammed Mustafa Jadallah și Muhammad Ahmad 'Abd Al-Dayim Nasrallah, care au fost desemnați anterior teroriști globali de către Statele Unite, a declarat departamentul într-un comunicat.

Primul finanțator, cunoscut ca Hamza, are sediul în Sudan, a gestionat numeroase companii în portofoliul de investiții al Hamas și a fost implicat în transferul a aproape 20 de milioane de dolari către Hamas, a spus departamentul. El are legături cu președintele sudanez Omar Bashir și grupuri islamiste ce subminează stabilitatea în Sudan, potrivit Departamentului de Stat.

Trei dintre agenții Hamas citați - Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb și Walid Mohammed Mustafa Jadallah - fac parte din rețeaua de investiții a grupării în Turcia, a declarat departamentul.

Nasrallah are legături strânse cu entități iraniene și a fost implicat în transferul a zeci de milioane de dolari către Hamas, inclusiv aripa sa militară. Departamentul a declarat în octombrie că el își are sediul în Qatar.

Recompensele vor fi oferite pentru informații despre orice sursă de venit pentru Hamas, donatori importanți, instituții financiare care facilitează tranzacțiile pentru Hamas, companii-paravan care achiziționează tehnologie cu dublă utilizare pentru grupare și scheme infracționale de care beneficiază Hamas, a adăugat Departamentul de Stat.

Ministrul Apărării Yoav Gallant a prezentat joi planurile Israelului pentru următoarea etapă a războiului din Fâșia Gaza, cu o nouă abordare, mai direcționată în secțiunea de nord a enclavei și continuarea urmăririi liderilor Hamas în sud, informează Reuters, citată de Agerpres.

Anunțul a fost făcut în timp ce Israelul continuă să își reducă forțele în Fâșia Gaza pentru a permite miilor de rezerviști să se întoarcă la locurile de muncă după presiuni internaționale crescânde pentru a trece la operațiuni de luptă mai puțin intense.

„În regiunea de nord a Fâșiei Gaza vom trece la o nouă abordare a luptei în conformitate cu realizările militare de pe teren”, a afirmat biroul lui Gallant într-o declarație ce evidențiază principiile directoare care reflectă viziunea lui Gallant pentru următoarele faze ale războiului.

El a spus că operațiunile vor include raiduri, demolarea de tuneluri, lovituri aeriene și terestre și operațiuni ale forțelor speciale.

În sudul enclavei asediate, unde locuiește acum cea mai mare parte a populației de 2,3 milioane din Fâșia Gaza, mulți în corturi și alte adăposturi temporare, operațiunea va continua să încerce să elimine liderii Hamas și să salveze ostaticii israelieni.”Va continua atât timp cât se consideră necesar”, se spune în declarație. 

După război, Gallant a spus că Hamas nu va mai controla Fâșia Gaza și că Israelul își va rezerva libertatea operațională de acțiune. Dar a adăugat că nu va exista prezență civilă israeliană și că organismele palestiniene vor asuma responsabiliatea pentru administrarea enclavei.”Locuitorii Gazei sunt palestinieni, prin urmare organele palestiniene vor fi la conducere, cu condiția să nu existe acțiuni ostile sau amenințări împotriva statului Israel”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău