SUA 'nu vor ceda niciun centimetru' în zona Pacificului, avertizează Esper Beijingul

  • 27 August 2020 11:13
SUA 'nu vor ceda niciun centimetru' în zona Pacificului, avertizează Esper Beijingul

SUA au responsabilitatea de a conduce în zona Pacificului și 'nu vor ceda niciun centimetru' altor țări care cred că au un sistem politic mai bun, a declarat ministrul american al apărării, Mark Esper, într-un atac puțin voalat la adresa Chinei, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Vorbind în cursul unei vizite în Hawaii miercuri, Esper a afirmat că SUA speră să colaboreze cu China pentru a o determina să respecte ordinea internațională bazată pe reguli, chiar dacă Beijingul a eșuat în mod repetat să-și respecte angajamentele și își continuă modernizarea agresivă a armatei.

China nu și-a respectat promisiunile de a se conforma dreptului, reglementărilor și normelor internaționale, a spus Esper, notând că Beijingul vrea să-și proiecteze puterea la scară globală.

'Pentru a promova obiectivele Partidului Comunist Chinez, Armata de Eliberare a Poporului (AEP) continuă să urmărească un plan agresiv de modernizare pentru a avea o armată de clasă mondială până la mijlocul secolului', a spus el.

'Aceasta va implica, în mod cert, un comportament provocator al AEP în mările Chinei de Sud și de Sud-Est și în orice alt loc pe care guvernul chinez îl consideră critic pentru interesele sale'.

Totuși, chiar dacă Statele Unite își propun să descurajeze China, vor totodată 'să continue, să sperăm, să lucreze cu Republica Populară a Chinei pentru a o readuce pe o traiectorie mai aliniată cu ordinea internațională bazată pe reguli', a adăugat el.

Esper, care va începe un turneu în regiune, a descris zona indo-pacifică drept epicentrul unei 'competiții între mari puteri cu China', remarcând însă că, alături de Rusia, prezența China este acum la scară globală și că SUA trebuie să fie capabile să le facă față ambelor.

'Statele Unite au o responsabilitate de a conduce. Noi am fost o țară pacifică, o țară indo-pacifică, de multă vreme', a susținut el.

'Nu vom ceda această regiune, (nici măcar) un centimetru de pământ, dacă vreți, unei alte țări, oricărei alte țări care crede că forma sa de guvernare, viziunea sa asupra drepturilor omului, viziunea sa asupra suveranității, viziunea sa asupra libertății presei, libertății religioase, libertății de întrunire, toate aceste lucruri sunt cumva mai bune decât ceea ce împărtășim mulți dintre noi', a subliniat ministrul american.

Washingtonul și Beijingul se află în conflict în numeroase domenii, de la comerț și drepturile omului până la activitățile militare chineze în Marea Chinei de Sud și în alte zone.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău