SUA nu mai dețin supremația militară în Pacific, în timp ce China este tot mai puternică (experți)

  • 19 August 2019 10:27
SUA nu mai dețin supremația militară în Pacific, în timp ce China este tot mai puternică (experți)

SUA nu mai dețin supremația militară în Pacific și ar putea avea tot mai multe dificultăți în a-și apăra aliații împotriva Chinei, a cărei influență este tot mai puternică în zonă, apreciază un reputat centru de reflecție australian într-un raport incendiar, informează luni AFP, preluat de Agerpres.

În această analiză, dată publicității luni, Centrul de Studii asupra SUA din cadrul Universității din Sydney descrie armata americană drept "o forță pe cale să se atrofieze" și ale cărei capacități sunt "în mod periculos depășite" și "prost pregătite" pentru o confruntare cu China.

Dacă este corectă, această evaluare ar presupune urmări grave pentru numeroșii aliați ai SUA, fie că este vorba de Australia, de Taiwan sau Japonia, care depind mult de garanțiile americane în materie de securitate.

Instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, cu al său credo "America First" (America înainte de toate), a adăugat temeri privind o dezangajare a SUA, care ar fi mai puțin dispuse să-și apere aliații în ipoteza unei agresiuni din partea Chinei, de exemplu. Însă, acest raport lasă să se înțeleagă că, chiar dacă ar dori să intervină, SUA s-ar putea confrunta cu dificultăți în a o face.

Autorii studiului evocă chiar și o "insolvabilitate strategică" a Washingtonului, avansând ideea că deceniile de război și de angajament în Orientul Mijlociu și de subfinanțare în Pacific au avut drept consecință expunerea aliaților SUA în Oceania.

"China, în schimb, este tot mai capabilă să sfideze ordinea regională prin forță ca urmare a investițiilor sale de mare anvergură în sisteme militare avansate", se subliniază în analiză. În timpul președinției lui Xi Jinping, bugetul oficial pentru apărare al Chinei a crescut cu aproape 75%, până la 178 de miliarde de dolari, cifră care ar fi sub cea reală.

Mai concret, Beijingul a investit în sisteme de rachete balistice de precizie și în sisteme de contra-intervenție care ar complica sarcina pentru forțele americane în cazul în care acestea ar încerca să vizeze o zonă contestată.

Potrivit acestui studiu, "aproape toate bazele americane, aliate, pistele de aterizare, porturile, instalațiile militare din Pacific Vest" nu dețin infrastructuri întărite și sunt amenințate.

Toate aceste slăbiciuni fac posibil ca Beijingul să cucerească teritorii ale Taiwanului, insule administrate de Japonia sau zone din Marea Chinei de Sud înainte ca forțele americane să aibă timp să intervină.

Acești experți preconizează, pentru contracararea ascensiunii Chinei, desfășurarea de rachete terestre americane, precum și o schimbare a rolului Corpului de pușcași marini și o reevaluare a strategiilor de apărare regională care să implice Japonia și Australia. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău