SUA | Noi dezvăluiri privind implicarea lui Donald Trump în dosarul ucrainean (media)

  • 16 Noiembrie 09:12
SUA | Noi dezvăluiri privind implicarea lui Donald Trump în dosarul ucrainean (media)

Un diplomat american a declarat vineri, în cadrul unei audieri cu uşile închise în Congres, că a auzit o conversaţie telefonică ce ar putea dovedi implicarea directă a lui Donald Trump în presiunile exercitate asupra Ucrainei pentru ca aceasta să declanşeze o anchetă asupra unuia dintre rivalii săi politici, informează Agerpres care citează AFP și CNN.

David Holmes, angajat al ambasadei SUA la Kiev, a evocat o conversaţie la care a asistat pe care ambasadorul american pe lângă Uniunea Europeană Gordon Sondland ar fi avut-o cu Donald Trump într-un restaurant din capitala Ucrainei.

Această discuţie ar fi avut loc pe 26 iulie, a doua zi după apelul controversat în cadrul căruia Trump i-a cerut omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să declanşeze o anchetă asupra democratului Joe Biden, bine plasat pentru a-l înfrunta în alegerile prezidenţiale din 2020.

Potrivit unei copii a declaraţiei lui Holmes de vineri, obţinută de CNN, Sondland i-ar fi spus miliardarului republican că îl are pe Zelenski "în buzunar".

"Deci va face ancheta?" asupra lui Joe Biden, ar fi întrebat atunci Trump, căruia i s-a răspuns că preşedinte ucrainean este gata să facă "tot" ce i s-ar cere.

David Holmes a spus că nu a luat notiţe de la această conversaţie, dar a dat asigurări că îşi aminteşte "cu claritate" că vocea lui Trump era "foarte puternică şi recognoscibilă".

Mărturia sa ar putea da o lovitură argumentelor republicanilor, potrivit cărora opoziţia democrată nu dispune decât de o probă directă în ancheta vizându-l pe Donald Trump: stenograma convorbirii cu Zelenski despre care miliardarul republican a spus că a fost "perfectă".

Celelalte audieri de martori în acest dosar au conturat existenţa unei diplomaţii paralele cu Ucraina, orchestrată de evocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chişinău
5,76 °C
ceață
Umiditate:100 %
Vint:1 m/s
Wed
3 °C
Thu
3 °C
Fri
4 °C
Sat
9 °C
Sun
9 °C

Curs oficial BNM 10 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2684 -0.0634
USD 17.4021 -0.0257
RON 4.0326 -0.0118
UAH 0.7343 -0.0004
RUB 0.2731 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău