SUA | Noi dezvăluiri privind implicarea lui Donald Trump în dosarul ucrainean (media)

  • 16 Noiembrie 2019 09:12
SUA | Noi dezvăluiri privind implicarea lui Donald Trump în dosarul ucrainean (media)

Un diplomat american a declarat vineri, în cadrul unei audieri cu ușile închise în Congres, că a auzit o conversație telefonică ce ar putea dovedi implicarea directă a lui Donald Trump în presiunile exercitate asupra Ucrainei pentru ca aceasta să declanșeze o anchetă asupra unuia dintre rivalii săi politici, informează Agerpres care citează AFP și CNN.

David Holmes, angajat al ambasadei SUA la Kiev, a evocat o conversație la care a asistat pe care ambasadorul american pe lângă Uniunea Europeană Gordon Sondland ar fi avut-o cu Donald Trump într-un restaurant din capitala Ucrainei.

Această discuție ar fi avut loc pe 26 iulie, a doua zi după apelul controversat în cadrul căruia Trump i-a cerut omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să declanșeze o anchetă asupra democratului Joe Biden, bine plasat pentru a-l înfrunta în alegerile prezidențiale din 2020.

Potrivit unei copii a declarației lui Holmes de vineri, obținută de CNN, Sondland i-ar fi spus miliardarului republican că îl are pe Zelenski "în buzunar".

"Deci va face ancheta?" asupra lui Joe Biden, ar fi întrebat atunci Trump, căruia i s-a răspuns că președinte ucrainean este gata să facă "tot" ce i s-ar cere.

David Holmes a spus că nu a luat notițe de la această conversație, dar a dat asigurări că își amintește "cu claritate" că vocea lui Trump era "foarte puternică și recognoscibilă".

Mărturia sa ar putea da o lovitură argumentelor republicanilor, potrivit cărora opoziția democrată nu dispune decât de o probă directă în ancheta vizându-l pe Donald Trump: stenograma convorbirii cu Zelenski despre care miliardarul republican a spus că a fost "perfectă".

Celelalte audieri de martori în acest dosar au conturat existența unei diplomații paralele cu Ucraina, orchestrată de evocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15
Cer fragmentat
Umiditate:67 %
Vint:3,1 m/s
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
15
Sun
15

Curs oficial BNM 27 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4073 0.0829
USD 17.7179 -0.0093
RON 4.0066 0.0152
UAH 0.6577 -0.0018
RUB 0.2497 0.0019
Arhivă Radio Chișinău