SUA | Mike Pence, prins între Donald Trump și Constituție

  • 06 Ianuarie 2021 17:59
SUA | Mike Pence, prins între Donald Trump și Constituție

După trei ani și unsprezece luni de servicii loiale, vicepreședintele Mike Pence se va regăsi miercuri în Congres sub presiunea lui Donald Trump, care îi cere să se opună certificării înfrângerii sale la alegerile din 3 noiembrie, relatează France Presse, citat de Agerpres.

'Sper ca marele nostru vicepreședinte să nu ne dezamăgească', a afirmat președintele aflat la final de mandat luni seara în Georgia. 'Este un tip formidabil', a adăugat el, dar 'dacă ne dezamăgește, îl voi iubi mai puțin'.

Într-o postare pe Twitter de marți seara, Donald Trump a revenit. 'Vicepreședintele are puterea să-i respingă pe marii electori aleși în mod fraudulos', a dat el asigurări. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa.

Mike Pence va prezida sesiunea comună a Camerei Reprezentanților și Senatului, care trebuie să oficializeze, miercuri, votul a 306 de mari electori în favoarea democratului Joe Biden împotriva a 232 pentru Donald Trump.

Potrivit Constituției, rolul său este de a 'deschide' certificatele trimise de fiecare dintre cele 50 de state americane pentru a transmite voturile marilor lor electori. Doar electorii pot contesta rezultatele în anumite state.

Pentru a avea dreptul de a-și exprima obiecțiile, este necesar ca acestea acestea să fie scrise de cel puțin doi aleși, unul din Cameră și unul din Senat.

În acest caz, aleșii pot să se retragă în camerele lor pentru a dezbate timp de maximum două ore, înainte de a-și da votul cu o majoritate simplă.

Trebuie ca obiecțiile să fie adoptate în ambele camere pentru a fi menținute, ceea ce, ținând cont de majoritatea democrată din Camera Reprezentanților, este puțin probabil să se întâmple.

În pofida a toate, postarea de pe Twitter a lui Donald Trump îl pune pe vicepreședintele său într-o poziție delicată.

De o loialitate exemplară până în prezent, el trebuie să evite furia președintelui și a fervenților săi suporteri, dacă vrea să-și păstreze șansele de a se prezenta la alegerile primare republicane pentru prezidențialele din 2024.

Rolul său este 'pur protocolar', menționează senatorul democrat Chris Van Hollen. 'În pofida amenințărilor lui Trump', el 'trebuie să apere Constituția și să confirme votul electorilor', a apreciat acesta.

Dacă se va menține în cadrul acestui rol, la finalul numărării, Mike Pence urmează să anunțe învingătorul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie în SUA, precum și numele viitorului vicepreședinte, recunoscându-și totodată înfrângerea în fața Kamalei Harris, aleasă de Joe Biden pentru această funcție. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău