SUA: Mii de femei manifestează pentru dreptul la avort

  • 09 Octombrie 2022 09:25
SUA: Mii de femei manifestează pentru dreptul la avort

Mii de persoane au manifestat sâmbătă în mai multe orașe din Statele Unite, printre care Washington, pentru a cere apărarea dreptului la avort, dinamitat la nivel federal în această vară de Curtea Supremă, și pentru a declanșa un "val albastru" democrat cu ocazia alegerilor de la jumătatea mandatului peste o lună, transmite AFP.

"Nu mergem înapoi", au scandat manifestanții, majoritatea femei, agitând pancarte lansând un apel la un "tsunami feminist" și "vot pentru salvarea drepturilor femeilor" în fața ofensivei conservatorilor.

"Nu vreau să fiu forțată să mă întorc în altă perioadă", a declarat pentru AFP Emily Bobal, 18 ani, studentă la Washington. "Este destul de ridicol că mai trebuie să manifestăm în 2022" pentru a apăra acest drept, a adăugat ea, exprimându-și îngrijorarea că Curtea Supremă va ataca și căsătoria între persoane de același sex.

"Majoritatea dintre noi suntem gata să ieșim și să luptăm pentru democrație și pentru dreptul persoanelor de a dispune de corpul lor, femei și bărbați", a declarat la rândul său Kimberly Allen, 70 de ani, pentru care rezultatele alegerilor de la jumătatea mandatului la 8 noiembrie vor fi decisive în ceea ce privește protecția drepturilor.

Numeroase manifestante purtau banderole și eșarfe verzi, culoarea susținătorilor dreptului la avort. Altele fluturau uriașe steaguri albastre (culoarea democraților) pe care scria "Votați", precum și pancarte albastre în formă de val pentru o victorie la alegeri.

Câțiva contramanifestanți îndemnând mulțimea "să îl găsească pe Iisus Hristos" și pentru care "avortul este o crimă" au fost huiduiți.

Mitinguri similare au avut loc, printre altele, și la New York și Denver, în Colorado.

"Valul de femei îl va urmări pe fiecare politician anti-avort, oriunde ar locui", a scris pe Twitter Rachel O'Leary Carmona, director executiv al Women's March, principala organizație din spatele manifestației, care îndeamnă să fie alese, luna viitoare, "mai multe femei" și candidați favorabili dreptului la avort.

Alegerile vor determina controlul asupra Senatului și Camerei Reprezentanților. Democrații, conduși de președintele Joe Biden, doresc să mute dezbaterea pe apărarea dreptului la avort și a democrației.

La sfârșitul lui iunie, Curtea Supremă a anulat dreptul constituțional la avort. Imediat, numeroase state conduse de republicani au interzis avortul pe teritoriul lor și au fost lansate multe bătălii în instanță.

Într-o răsturnare de situație, o curte de apel din Arizona a decis vineri că pot fi efectuate din nou avorturi în acel stat, mai scrie AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău