SUA | Locuitorii din Minneapolis supun la vot o reformă radicală a poliției, la un an de la moartea lui George Floyd

  • 02 Noiembrie 2021 18:59
SUA | Locuitorii din Minneapolis supun la vot o reformă radicală a poliției, la un an de la moartea lui George Floyd

Locuitorii din Minneapolis votează marți asupra unui proiect de reformă radicală a poliției din acest oraș din nordul SUA unde acum aproape un an și jumătate afro-americanul George Floyd a murit asfixiat sub genunchiul unui polițist alb, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Alegătorii sunt chemați să spună dacă doresc "înlocuirea serviciilor de poliție cu servicii de securitate publică", care să pună accentul în mai mare măsură pe prevenirea criminalității.

Rezultatul acestui scrutin, care se anunță strâns, va reflecta și popularitatea apelurilor la reforma poliției din SUA, devenite mai puțin sonore în contextul unei creșteri generale a omuciderilor, cu 30% în 2020.

În vara lui 2020, metropola din statul american Minnesota s-a aflat în centrul unor ample manifestații antirasiste, amintește AFP.

Reforma vizată ar urma să asigure o "abordare de sănătate publică" noului serviciu, care va apela la lucrători sociali și personal medical pentru rezolvarea anumitor "situații" de pe teren - persoane în stare de ebrietate, tulburări psihiatrice etc.

Dacă proiectul va fi adoptat, primarul va superviza noul serviciu împreună cu consiliul său municipal și nu singur ca în prezent. În plus, municipalitatea nu va mai fi obligată să aloce un buget minim poliției și să angajeze un număr minim de agenți. În prezent, Minneapolisul ar trebui să dispună de 1,7 polițiști la 1000 de locuitori, adică 730 de agenți, dar are mai puțin cu circa 100.

După moartea lui George Floyd în mai 2020, consiliul municipal al metropolei, orientat clar spre stânga, a anunțat că are în vedere "desființarea" poliției, iar pe tot cuprinsul SUA s-au făcut auzite apeluri la tăieri de fonduri rezervate forțelor de ordine. Dar, în plină campanie prezidențială și pe fondul înmulțirii omuciderilor, republicanii i-au acuzat pe democrați de "laxism", iar astfel de mesaje au slăbit în intensitate.

Proiectul de reformă a poliției din Minneapolis, care ar fi trebuit votat acum un an, a fost la rândul lui pus la sertar, dar o petiție semnată de peste 20.000 de persoane l-a readus în prim plan în acest an.

Conform unui sondaj realizat de media locale, 49% dintre locuitorii din Minneapolis susțin această reformă, iar 41% i se opun, raport care se inversează în rândul populației de culoare, afectată în mod special de creșterea omuciderilor, aceasta susținând reforma doar în proporție de 42%, 47% fiind împotrivă.

În paralel, în celălalt capăt al SUA, locuitorii din Austin, în statul Texas, votează marți cu privire la creșterea efectivelor poliției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:3,09 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău