SUA limitează vizele pentru cetățenii maghiari, inclusiv pentru românii naturalizați de Ungaria, din cauza unor riscuri de securitate

  • 01 August 2023 13:37
SUA limitează vizele pentru cetățenii maghiari, inclusiv pentru românii naturalizați de Ungaria, din cauza unor riscuri de securitate

Statele Unite au impus marți restricții pentru deținătorii de pașapoarte ungare în cadrul Programului Visa Waiver, informează Reuters și news.ro. Măsura fără precedent vine ca răspuns la preocupări legate de securitate, potrivit Washingtonului, și vizează documentele de călătorie emise între 2011 și 2020, notează POLITICO. Ungaria este singura țară din cele 40 care participă la programul Visa Waiver vizată de decizia luată de SUA, relatează Hotnews.

În cadrul Programului Visa Waiver, de scutire a vizei, cetățenii din țările participante pot călători în SUA în scop turistic sau de afaceri pentru o perioadă de până la 90 de zile fără viză, documentele de călătorie fiind înregistrate în Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA).

Într-un comunicat, Ambasada SUA la Budapesta a anunțat că perioada de valabilitate oferită cetățenilor din Ungaria în cadrul Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) va fi redusă, cu efect imediat, de la doi ani la un an și doar vizitele unice vor fi permise în cadrul sistemului, nu și cele multiple, astfel, cetățenii ungari având dreptul la o singură intrare pe pâmânt american.

„Măsuri unice” pentru Ungaria

Un înalt oficial guvernamental american a declarat că modificările nu se aplică niciunuia dintre ceilalți 39 de participanți la Programul Visa Waiver și că sunt „unice pentru Ungaria".

„Există o problemă sistemică, și anume că sute de mii de pașapoarte au fost emise între 2011 și 2020 fără a exista cerințe de verificare a identității", a declarat oficialul american.

Ungaria a acordat cetățenie unui număr de aproximativ un milion de persoane între 2011 și 2020, majoritatea etnici maghiari care locuiesc în statele vecine, „fără să existe măsuri de securitate adecvate", a precizat ambasada americană.

Potrivit Politico, după ce a ajuns la putere în 2010, guvernul lui Orbán a pus în aplicare o schimbare majoră de politică prin care a acordat cetățenie etnicilor maghiari din străinătate, inclusiv în România, Slovacia și Ucraina.

Acordarea cetățeniei a fost o mișcare politică a premierului Viktor Orban care i-a adus voturi la alegerile ulterioare.

„Există sute de mii de pașapoarte care au fost emise de guvernul Ungariei ca parte a programului de naturalizare simplificată, fără a exista mecanisme stricte de verificare a identității", a declarat ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, pentru POLITICO.

Tensiuni între Budapesta și Washintgon

Relațiile dintre cele două guverne sunt tensionate după ce Budapesta a amânat votul din parlament pentru aderarea Suediei la NATO și de restricțiile drepturilor LGBTQ impuse de guvernul naționalist al premierului Viktor Orban.

Întrebat dacă măsura este legată de alte probleme care au provocat fricțiuni între cele două guverne, oficialul american a spus: „Statele Unite sunt foarte atente la alegerile Ungariei", adăugând, totuși, că măsura nu trebuie interpretată ca un mesaj având legătură cu alte subiecte sensibile din relațiile bilaterale.

Oficialul a subliniat că vulnerabilitățile de securitate din Ungaria au fost identificate cu mult înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Partidul lui Orban a boicotat votul în parlament privind aderarea Suediei la NATO
Restricțiile au fost instituite la o zi după ce partidul de guvernământ al lui Orban, Fidesz, a boicotat o sesiune parlamentară convocată de partidele de opoziție pentru a vota cu privire la candidatura Suediei la NATO. Votul nu a avut loc în cele din urmă.

Suedia și-a depus anul trecut cererea de aderare la NATO după invazia Rusiei în Ucraina, dar obiecțiile Turciei și Ungariei au întârziat ratificarea candidaturii.

În 2014, Statele Unite au interzis intrarea în SUA a șase maghiari, ca avertisment pentru guvernul anterior al lui Orban de a promova politici care amenințau să submineze valorile democratice.

Decizia autorităților americane din 2022 

Autoritățile americane au decis la începutul anului 2022 că cetățenii maghiari născuți în afara granițelor Ungariei nu mai sunt scutiți de obligația de a obține o viză, potrivit ediției online a cotidianului maghiar transilvănean „Krónika”, citat de MTI.

Potrivit publicației, autoritățile americane au permis obținerea unei vize ESTA (Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei) doar cetățenilor maghiari născuți pe teritoriul actual al Ungariei.

Decizia ar fi fost luată deja în luna februarie 2021, însă nu a atras atenția, întrucât din cauza restricțiilor de călătorie impuse de SUA din cauza epidemiei de coronavirus, cetățenilor statelor Schengen nu li s-a permis, oricum, intrarea în S.U.A. pentru o perioadă îndelungată.

Serviciul consular al Ministerului de Externe din Ungaria a precizat la momentul respectiv că cetățenii maghiari născuți în afara granițelor actuale ale Ungariei care doresc să călătorească în S.U.A., trebuie să solicite o viză, chiar și în cazul în care locuiesc în Ungaria de ani sau de decenii întregi.

Maghiarii care locuiesc în România pot face asta numai la misiunea diplomatică americană din București; la ambasada din Budapesta sunt primiți doar cetățenii maghiari care au domiciliul în Ungaria și trăiesc acolo.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău