SUA le promit aliaților europeni transparență deplină în discuțiile cu Rusia

  • 29 Decembrie 2021 09:59
SUA le promit aliaților europeni transparență deplină în discuțiile cu Rusia

Administrația SUA le-a promis marți aliaților săi europeni transparență și solidaritate în legătură cu discuțiile sale programate cu Rusia despre tensiunile privind Ucraina, relatează DPA, citat de AGERPRES.

Dialogul cu Rusia se va concentra pe "obiectivele reciproce", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

El a subliniat că Washingtonul va rămâne fidel principiului "nimic despre ei fără ei" în privința oricăror chestiuni care îi afectează pe aliații SUA din Europa.

Totuși, Price a subliniat că "dialogul privind stabilitatea strategică" pe care Washingtonul îl va avea cu Moscova va fi unul bilateral. "Ne-am informat întotdeauna pe deplin și în detaliu aliații" după alte întâlniri, a adăugat el.

"Suntem uniți ca Alianță Nord-Atlantică asupra consecințelor cu care se va confrunta Rusia dacă avansează în privința Ucrainei, dar suntem de asemenea uniți și în disponibilitatea noastră de a avea relații diplomatice principiale cu Rusia", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Reprezentanți ai SUA și Rusiei urmează să se întâlnească la 10 ianuarie la Geneva pentru a discuta despre tensiunile privind Ucraina și garanțiile de securitate cerute de Moscova.

"Rușii știu foarte bine că unele dintre respectivele propuneri sunt inacceptabile pentru SUA și aliații și partenerii noștri europeni", a afirmat Price cu referire la garanțiile de securitate.

Cu toate acestea, el a precizat că SUA vor încerca "să stabilească dacă ar putea exista potențial pentru dialog și discuții", în contextul eforturilor de a detensiona situația de la granița dintre Rusia și Ucraina.

Conform propunerilor, Moscova vrea ca NATO să promită că își va opri extinderea spre Est și că nu va permite aderarea Ucrainei, considerând că aceasta ar fi o amenințare.

Washingtonul a transmis că nu se va lua nicio decizie în discuțiile sale cu Moscova peste capul aliaților săi. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău