SUA lansează valul trei de atacuri asupra țintelor Houthi din Yemen. Oficialii americani refuză să excludă varianta unui atac asupra Iranului

  • 05 Februarie 11:13
SUA lansează valul trei de atacuri asupra țintelor Houthi din Yemen. Oficialii americani refuză să excludă varianta unui atac asupra Iranului

SUA au efectuat noi atacuri împotriva grupării Houthi susținute de Iran în Yemen duminică, a declarat Comandamentul Central al SUA (Centcom), citat de BBC.

Centcom a declarat luni că SUA au lovit o rachetă de croazieră de atac terestre și patru rachete antinavă care „au fost pregătite să se lanseze împotriva navelor din Marea Roșie”, scrie defenseromania.ro.

Cea mai recentă acțiune vine la o zi după loviturile comune SUA-Marea Britanie asupra țintelor Houthi.

SUA au avertizat, de asemenea, că intenționează să ia măsuri suplimentare împotriva grupărilor susținute de Iran din Irak și Siria.

Într-un interviu acordat duminică la NBC, consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan a refuzat de trei ori să excludă că Statele Unite ar putea ataca direct teritoriul Iranului.

„Sunt astăzi la o emisiune de știri națională și nu voi intra în discuție dacă am exclus sau nu ceva în ceea ce privește acțiunile militare”, a declarat Sullivan pentru NBC.

„Ceea ce voi spune este că președintele este hotărât să răspundă cu forță la atacurile asupra poporului nostru. Dar președintele nu caută un război extins în Orientul Mijlociu”, a adăugat consilierul.

Moderatoarea emisiunii de la NBC, Kristen Welker, a încercat să-i forțeze lui Sullivan un răspuns mai clar: „Deci e exclus? Atacurile din Iran sunt excluse?

„Kristen, nu ar fi înțelept să vorbim aici la TV și să vorbesc despre ceea ce excludem și ce nu excludem , a răspuns consilierul.

Prezentatorul nu l-a convins nici la a treia încercare: „Nu voi intra în detalii despre ceea ce este pe masă și ce nu, atunci când vine vorba de răspunsul american”, a insistat Sullivan.

Iranul amenință

Cu toate acestea, Iranul a emis un avertisment americanilor după atacurile aeriene americano-britanice, de sâmbătă noaptea, efectuate asupra pozițiilor Houthi din Yemen.

Teheranul a avertizat SUA să se abțină de la orice acțiune împotriva navei Behshad, sub pavilion iranian, care este staționată în Marea Roșie, scrie The Guardian.

SUA și aliații suspectează că Behshad furnizează informații de logistice pentru a ajuta la direcționarea atacurilor Houthi cu rachete de croazieră pe uscat asupra navelor comerciale din zonă.

Iranul neagă acest lucru și declară că nava Behshad a fost „dislocată în Marea Roșie în coordonare oficială cu Organizația Maritimă Internațională pentru a asigura securitatea navelor iraniene împotriva piraților”.

Orice atac asupra navei ar fi expus riscului ca cei care iau astfel de măsuri, a spus Teheranul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău