SUA | Joe Biden va transfera temporar puterea Kamalei Harris

  • 19 Noiembrie 2021 17:38
SUA | Joe Biden va transfera temporar puterea Kamalei Harris

Președintele SUA Joe Biden îi va transfera temporar prerogativele prezidențiale vicepreședintelui SUA, Kamala Harris. Motivul este faptul că Joe Biden se va afla sub anestezie pentru o colonoscopie de rutină, a declarat reporterilor Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, notează CNN, citat de DIGI24.

„În acest timp, vicepreședintele va lucra din biroul ei din aripa de vest a Casei Albe”, a transmis Psaki într-un comunicat. 

Președintele Joe Biden a sosit vineri dimineață la Centrul Medical Walter Reed pentru a fi supus unui examen medical anual de rutină, primul său examen medical de când a devenit președinte al SUA. De altfel, Joe Biden, care împlinește sâmbătă 79 de ani, este cel mai bătrân președinte american din istoria SUA aflat la primul mandat, notează sursa citată.

În Statele Unite este o rutină ca un vicepreședinte să-și asume puterile prezidențiale în timp ce președintele este supus unei proceduri medicale care necesită anestezie.

Acum două decenii, vicepreședintele SUA de la acea vreme, Dick Cheney, a făcut preluat de mai multe ori prerogativele prezidențiale, când președintele republican de la acel moment, George W. Bush, a fost supus colonoscopiilor de rutină.

Și în mandatul lui Donald Trump s-a întâmplat un transfer asemănător. La începutul acestui an, fostul secretar de presă al fostului președinte american Donald Trump, Stephanie Grisham, a dat de înțeles în spațiul public că predecesorul lui Biden a fost supus unei colonoscopii în urma unei vizite secrete, în 2019, la Walter Reed Maryland. Totuși, administrația Trump a ținut să nu facă public acest lucru pentru a evita dezvăluirea transferul temporar al puterii prezidențiale către vicepreședintelele de la acel moment, Mike Pence.

Președinții americani sunt supuși în mod regulat unor serii de teste pentru a le fi măsurată bunăstarea fizică, inclusiv teste care măsoară tensiunea arterială și nivelul colesterolului, scrie The Wall Stre Journal

În decembrie 2019, medicul personal al lui Joe Biden a spus că acesta din urmă, candidat la funcția de președinte al SUA la acea vreme, era apt fizic pentru a servi în funcție. Joe Biden a fost supus în acel moment unor controale medicale pentru fibrilație atrială nonvalvulară, colesterol ridicat, reflux gastroesofagian și alergii sezoniere.

Kamala Harris are 55 de ani și este prima femeie care a devenit vicepreședinte al SUA. De asemenea, este și prima persoană de culoare, cu rădăcini sud-asiatice, care ajunge în această funcție. În educația și formarea ei ca om se împletesc mai multe culturi, fiind, dincolo de inteligența nativă, un om considerat reprezentativ pentru societatea americană de astăzi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău