SUA: Joe Biden propune un buget al apărării de 773 de miliarde de dolari

  • 29 Martie 2022 12:42
SUA: Joe Biden propune un buget al apărării de 773 de miliarde de dolari

Proiectul de buget al apărării pentru anul 2023 propus de administrația președintelui american Joe Biden prevede 4,2 miliarde de dolari pentru Inițiativa Europeană de Descurajare, inclusiv 300 de milioane de dolari pentru Ucraina.

“Solicit una dintre cele mai mari investiții în securitatea noastră națională din istorie, cu fondurile necesare pentru a ne asigura că armata noastră rămâne cea mai bine pregătită, cea mai bine antrenată și cea mai bine echipată armată din lume. În plus, solicit continuarea investițiilor pentru a răspunde în forță la agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei cu sprijinul SUA pentru nevoile economice, umanitare și de securitate ale Ucrainei”, a transmis Joe Biden, conform unui comunicat remis de Casa Albă, potrivit CaleaEuropeana.ro.

Solicitarea de buget pentru apărare a președintelui Biden pentru anul financiar 2023, în valoare de 773 de miliarde de dolari, reflectă o creștere de aproximativ 8,1% față de anul financiar 2022, arată și Pentagonul.

În Europa, bugetul va sprijini Comandamentul European al SUA “și va aprofunda angajamentul nostru de fier față de NATO”, a spus Kathleen Hicks, secretarul adjunct al apărării.

“Vom optimiza capacitatea de reacție a forței comune, vom oferi asistență Kievului prin intermediul inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei și vom consolida programele de cooperare în domeniul securității”, a punctat ea.

Inițiativa Europeană de Descurajare (EDI), înainte de 2017 cunoscută sub numele de Inițiativa Europeană de Reasigurare, este un program care a fost inițiat în iunie 2014, la aproximativ trei luni după anexarea Crimeei de către Federația Rusă, de către Casa Albă pentru a crește prezența SUA în Europa din motive de securitate.

În timp ce războiul din Ucraina face ravagii de peste o lună, președintele ucrainean Volodimir Zelenski presează țările NATO să-i furnizeze mai multe arme, în special avioane de vânătoare, sisteme de apărare antirachetă, tancuri, vehicule blindate și rachete antinavă, notează Agerpres, citând AFP.

Țările membre ale NATO au furnizat un flux constant de arme, inclusiv rachete antitanc, care au contribuit la frânarea înaintării Rusiei în Ucraina. Dar aceste arme sunt considerate ca fiind în esență defensive. Iar, până acum, Statele Unite au exclus trimiterea de avioane în Ucraina.

Joe Biden argumentează că nu dorește să treacă o linie roșie care ar duce la “al treilea război mondial”, adică situația în care NATO s-ar confrunta cu Rusia, țară care dispune de arme nucleare.

Proiectul de buget al Casei Albe reprezintă o solicitare adresată Congresului, care controlează modul de distribuire a banilor din vistieria de stat. Acest proiect va face deci obiectul mai multor amendamente, dar permite stabilirea priorităților președintelui.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău