SUA își reactivează Flota a 2-a pentru a contracara amenințarea Rusiei

  • 07 Mai 2018 09:39
SUA își reactivează Flota a 2-a pentru a contracara amenințarea Rusiei BBC

Marina americană a anunțat reactivarea Flotei a 2-a de patrulare în Atlanticul de Nord, o decizie ce survine la șapte ani după dizolvarea acesteia, într-un context de noi pericole și a creșterii capacităților militare ale Rusiei, relatează portalul militar canadian 45enord.ca.

Potrivit Agerpres, amiralul John Richardson, comandantul operațiunilor navale americane, a făcut un anunț în acest sens vineri la Norfolk, port pe coasta de Est, unde se află o importantă bază navală a forțelor SUA, în cadrul unei ceremonii de trecere a comandamentului U.S. Fleet Forces Command la bordul portavionului USS George H.W. Bush (CVN 77).

„Strategia noastră națională de apărare arată în mod clar că ne-am întors la o eră de concurență între marile puteri în timp ce mediul de securitate continuă să devină tot mai dificil și mai complex”, a declarat Richardson. „De aceea, astăzi contăm pe Flota a 2-a pentru a face față acestor schimbări, în special în Atlanticul de Nord”, a subliniat el.

Flota a 2-a, dizolvată în 2011 din rațiuni bugetare și de reorganizare militară, a jucat un rol capital în perioada Războiului rece.

În ultimele luni au fost raportate incursiuni repetate ale bombardierelor strategice și submarinelor nucleare ale Rusiei în apropierea coastelor țărilor NATO, în condițiile în care Moscova depune eforturi considerabile pentru a-și moderniza forțele nucleare.
„Flota a 2-a va exercita puteri operaționale și administrative pe nave, aeronave și forțele de desant pe coasta de est și de nord a Oceanului Atlantic. Mai mult, ea planifică și va efectua operațiuni maritime, interarme și interaliate și va forma, certifica și furniza forțe maritime pentru a răspunde unor situații de urgență la nivel mondial”, a precizat amiralul Richardson.

Comandantul Flotei a 2-a se va subordona U.S. Fleet Forces Command (USFF).

Statul Major al Flotei a 2-a, care nu există decât pe hârtie la ora actuală, dar va deveni operațional la 1 iulie, va crește treptat de la 15 la peste 250 de persoane, inclusiv 85 de ofițeri și 164 angajați, a precizat US Navy.

Prezentând în ianuarie noua „Strategie de apărare națională” a SUA, ministrul apărării american Jim Mattis a denunțat „amenințări crescânde” din partea Chinei și a Rusiei, acuzând cele două țări că „încearcă să creeze o lume conform modelului lor autoritar”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău