SUA își întăresc prezența militară în regiunea petrolieră din estul Siriei

  • 27 Octombrie 2019 10:42
SUA își întăresc prezența militară în regiunea petrolieră din estul Siriei

Statele Unite au început să trimită întăriri în regiunea petrolieră din estul Siriei, a declarat sâmbătă pentru AFP un oficial din cadrul Departamentului american al apărării, informează AGERPRES.

Oficialul american a indicat că Washingtonul a început să își consolideze pozițiile în provincia Deir Ezzor, unde se găsesc principalele câmpuri petroliere siriene, în coordonare cu Forțele Democrate Siriene (FDS), majoritar kurde.

Conform sursei citate, care nu a furnizat informații suplimentare, desfășurarea militară urmărește să blocheze accesul grupării Stat Islamic și a altor actori la câmpurile petroliere din această regiune controlată, în trecut, de jihadiști.

Conform corespondenței AFP de la fața locului, un convoi de aproximativ 13 vehicule militare americane a pătruns în Siria dinspre Irak și se îndrepta sâmbătă spre provincia învecinată Hassake din estul țării.

Convoiul a trecut pe la punctele de control ale regimului sirian traversând orașul cu populație majoritar kurdă Qamichli (nord-estul Siriei).

În prezent, în post la Deir Ezzor sunt aproximativ 200 de soldați americani.

Inițial, președintele Donald Trump a ordonat retragerea forțelor americane din regiunea frontierei de nord a Siriei, permițând declanșarea, la 9 octombrie, a ofensivei Turciei împotriva forțelor kurde din regiune.

Săptămâna trecută, președintele SUA a declarat că "un număr redus" de soldați americani vor rămâne totuși în Siria pentru a asigura securitatea câmpurilor de hidrocarburi.

Rusia a reacționat sâmbătă, acuzând SUA de "banditism internațional".

"Ce face Washington la ora actuală - preluarea și plasarea sub control armat a câmpurilor de petrol din estul Siriei - ține, pur și simplu, de banditism internațional", conform unei declarații a ministerului apărării de la Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău